;

"Think.Eat.Save. Reduce Your Foodprint": Το νέο πρόγραμμα του ΟΗΕ κατά της σπατάλης τροφίμων στις αναπτυγμένες χώρες!

Παρ 01 Φεβρουαρίου 2013
Η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο το τεράστιο μέγεθος και τις πολύ σοβαρές συνέπειες του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων, πλέον όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και στις αναπτυγμένες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) περίπου το 1/3 της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής τροφίμων, δηλαδή 1,3 δισ. τόνοι, αξίας 1 τρισ. δολαρίων, δεν καταναλώνεται. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 95% της σπατάλης γίνεται χωρίς πρόθεση στα αρχικά στάδια της αλυσίδας τροφίμων, δηλαδή στην παραγωγή, αποθήκευση, αλλά και στην προώθηση και συσκευασία. Αντίθετα, στις αναπτυγμένες χώρες, όπως και η Ελλάδα, η σπατάλη επικεντρώνεται στα τελευταία στάδια της αλυσίδας, εξαιτίας ποιοτικών προτύπων, που δίνουν υπερβολική έμφαση στην εμφάνιση των προϊόντων, πολύ σύντομων ημερομηνιών λήξης, και λανθασμένων καταναλωτικών πρότυπων συμπεριφοράς, όπως υπερβολικές ποσοτικά αγορές και προετοιμασία πολύ μεγάλων μερίδων φαγητού. Αναγνωρίζοντας λοιπόν το μέγεθος και τις συνέπειες της σπατάλης τροφίμων και στις αναπτυγμένες χώρες, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και ο FAO, σε συνεργασία με εξειδικευμένες ΜΚΟ, ανακοίνωσαν πριν μερικές μέρες την έναρξη μιας πολύ σημαντικής εκστρατείας, το"Think.Eat.Save. Reduce Your Foodprint", που επικεντρώνεται στη μορφή σπατάλης, που συναντάται στις ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή της σπατάλης από καταναλωτές, εταιρείες εστίασης και το λιανικό εμπόριο. Τα διαθέσιμα νούμερα σχετικά με την σπατάλη στις αναπτυγμένες χώρες είναι ενδεικτικά: 300 εκατ. τόνοι τροφίμων ετησίως δεν καταναλώνονται, ποσότητα ίση με την συνολική παραγωγή της υπο-σαχάριας Αφρικής η ποσότητα που σπαταλιέται θα μπορούσε θεωρητικά να θρέψει περίπου 870 εκατ. πεινασμένους ανθρώπους 95 με 115 κιλά τροφίμων σπαταλούνται κατά κεφαλήν σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος, η επιτυχία της εκστρατείας εξαρτάται από τη συμμετοχή όλων μας: από τον κάθε καταναλωτή και την κάθε οικογένεια μέχρι τους ηγέτες κρατών, τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου, τα σχολεία, και τις εθελοντικές οργανώσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμείς εδώ στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμβάλλουμε με τον τρόπο μας καθημερινά, όχι μόνο στη διάσωση φαγητού μέσω της δικτύωσης περισσευούμενου φαγητού με τους κατάλληλους αποδέκτες, αλλά και στην ενημέρωση ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας για το πόσο σημαντικό είναι ο καθένας μας να βοηθήσει, με τον τρόπο του, στην μείωση της σπατάλης φαγητού στην Ελλάδα.  Πλέον στην Ελλάδα, με ένα απλό τηλεφώνημα ή ένα email στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ, είναι πιο εύκολο από ποτέ να μη χαθεί ούτε μία μερίδα φαγητού!