;

1.000.000 κιλά τρόφιμα από το «Μπορούμε στη Λαϊκή» σε κοινωφελείς φορείς

Δευ 15 Ιανουαρίου 2024

Μέσω του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», η οργάνωση Μπορούμε μαζί με τους πωλητές 43 λαϊκών αγορών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών, από το 2015 ως τώρα, έχουν σώσει περισσότερα από 1.000.000 κιλά αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο 90 κοινωφελών φορέων

Από τον Νοέμβριο του 2015 που ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή», οι εθελοντές του Μπορούμε και των συνεργαζόμενων κοινωφελών φορέων, επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση τις συνεργαζόμενες λαϊκές αγορές στο τέλος της εργάσιμης ημέρας τους και συγκεντρώνουν τα αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία οι πωλητές επιλέγουν να προσφέρουν σε κοινωφελείς φορείς αντί να τα πετάξουν. 

Στις περισσότερες από 5.500 δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη του προγράμματος, οι πωλητές 43 λαϊκών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν προσφέρει πάνω από 1.000.000 κιλά φρούτα και λαχανικά σε τοπικούς φορείς, επιδεικνύοντας διαχρονικά ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης που τους διακατέχει καθώς και περιβαλλοντική ευαισθησία αφού τα αξιοποιήσιμα αυτά τρόφιμα δε φτάνουν στις χωματερές. Μέσω των εθελοντών του Μπορούμε και των κοινωφελών φορέων τα τρόφιμα αυτά διατίθενται άμεσα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη, με οργανωμένο, συστηματικό και αξιοπρεπή τρόπο.

Αυτή η αλυσίδα διάσωσης και προσφοράς τροφίμων του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» στηρίζεται ανελλιπώς εδώ και 8 χρόνια από το The Hellenic Initiative Australia, τη φιλανθρωπική οργάνωση της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία, την οποία ευχαριστούμε από την καρδιά μας.

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», Άννα Καμπουροπούλου αναφέρει: «Κάθε χρόνο, τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν στα σκουπίδια πάνω από 930.000 τόνους τρόφιμα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι φρούτα και λαχανικά. Αυτό συμβαίνει ενώ, ταυτόχρονα, το 11,5% του πληθυσμού στη χώρα είναι αντιμέτωπο με διατροφική ανασφάλεια. Με συμμάχους τους πωλητές των λαϊκών αγορών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και τη γενναιοδωρία και κοινωνική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν, οι εθελοντές του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» μαζί με τους συνεργαζόμενους κοινωφελείς φορείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία 8 χρόνια έτσι ώστε μέρος των προαναφερόμενων τροφίμων που σπαταλούνται να καταλήξει σε ανθρώπους που τα χρειάζονται και δυσκολεύονται να τα αποκτήσουν. Η ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι στηρίζουν την προσπάθεια μας είναι απεριόριστη. Μας δίνουν την καλή ενέργεια και δύναμη που χρειαζόμαστε για να συνεχίζουμε το έργο μας».

Οι Πρόεδροι (αλφαβητικά) των Ομοσπονδιών λαϊκών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης δηλώνουν:

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας- Θράκης κ. Άγγελος Δερετζής αναφέρει:

«Οι λαϊκές αγορές διαχρονικά κάνουν το καλύτερο που μπορούν έτσι ώστε να στηρίζουν συστηματικά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη καθώς και να μην σπαταλούνται τρόφιμα. Οι πωλητές των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά το έργο της οργάνωσης Μπορούμε με αίσθημα αλληλεγγύης, κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης.»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης κ. Βασίλειος Μακρίδης δηλώνει ότι:

Οι λαϊκές αγορές στηρίζουν καθημερινά συνανθρώπους μας με την προσφορά τους σε είδη πρώτης ανάγκης. Είναι και θα παραμείνουν δίπλα σε όλες τις ευπαθείς ομάδες με κάθε δυνατό τρόπο, ενισχύοντας έμπρακτα νοικοκυριά που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια.

Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών (ΠΟΣΠΑΠΛΑ) κ. Παντελής Μόσχος λέει:

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Μπορούμε και της αποστολής του για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, οι λαϊκές αγορές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, προσφέρουμε αγροτικά προϊόντα για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη στοχεύοντας παράλληλα να μην σπαταλούνται τα αξιοποιήσιμα περισσευούμενα τρόφιμα. Θα συνεχίσουμε και στο μέλλον τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης».

O Πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) κ. Δημήτρης Μουλιάτος λέει

«Η ΠΟΣΠΛΑ και οι επαγγελματίες πωλητές του κλάδου, με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, συνεχίζουμε να απλώνουμε το χέρι μας προς τον κάθε συνάνθρωπο μας που το έχει ανάγκη, σε συνεργασία με το πρόγραμμα "Μπορούμε στη Λαϊκή". Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει εδώ και 8 χρόνια θερμή ανταπόκριση από τους πωλητές μας με στόχο τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής που υπηρετούμε στις λαϊκές αγορές για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου διατροφικού συστήματος. Η δραστική μείωση της σπατάλης των τροφίμων για εμάς αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο προκειμένου να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Ευχαριστούμε την ομάδα του Μπορούμε την οποία έχουμε σταθερή σύμμαχο μας αφού διαχρονικά συμβάλλουν στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου των λαϊκών αγορών».

Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με αποκλειστικό σκοπό τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τα τέλη του 2011 και από τότε έχει σώσει και προσφέρει περισσότερες από 80.000.000 μερίδες τρόφιμα σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Το Μπορούμε προσεγγίζει το θέμα της σπατάλης ολιστικά μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη της σπατάλης και πρακτικά μέσω των προγραμμάτων Διάσωσης και προσφοράς τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας.

Περισσότερες πληροφορίες για το δελτίο τύπου:

Άννα Καμπουροπούλου

[email protected], 210 3237805