;

Ένα γιγάντιο μπριάμ από φρέσκα υλικά για 5.000 άτομα στον Λευκό Πύργο | Άρθρο στην Καθημερινή

Σαβ 08 Νοεμβρίου 2014
Οι παραγωγοί παρακολουθούσαν με ικανοποίηση το περίεργο «σμήνος» να πέφτει πάνω στο χωράφια τους. Ηξεραν ότι η παραγωγή τους δεν κινδύνευε, ακριβώς το αντίθετο. Λαχανικά που «κανονικά» θα έμεναν στη γη να σαπίσουν, αφού τα σούπερ μάρκετ τα είχαν απαρνηθεί για αισθητικούς λόγους (κι όμως, συμβαίνει), μαζεύονταν από τους «εισβολείς», που δεν ήταν άλλοι από εθελοντές του «Μπορούμε», οι οποίοι τα τοποθετούσαν προσεκτικά σε καλάθια όπως αρμόζει σε όλα τα φρέσκα και ποιοτικά κηπευτικά. Η δράση εντασσόταν στο πλαίσιο του «Με-Νου για 5.000» που οργανώνει την Κυριακή στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, σε συνεργασία με το Μπορούμε, το WWF Ελλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ.ά., με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Εκείνη την ημέρα, θα ετοιμαστεί και θα προσφερθεί σε 5.000 πολίτες, δωρεάν, ένα λαχταριστό γεύμα από ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δεν θα έφταναν ποτέ στην αγορά. Συγκεκριμένα, η Ενωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης θα ετοιμάσει ένα γιγάντιο μπριάμ από... στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% της αγροτικής παραγωγής, εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μένουν ανεκμετάλλευτα στο χωράφι επειδή δεν πληρούν τις προδιαγραφές του χονδρεμπορίου σχετικά με την όψη του προϊόντος, εξαιτίας του υψηλού κόστους συγκομιδής σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος ή επειδή απλώς περισσεύουν. Εχει βρεθεί ότι κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων τον χρόνο. Από αυτά, τα 30 θα μπορούσαν να «σωθούν» με μικρές αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, γνωστοί σεφ όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, η Νταϊάνα Κόχυλα και ο Ευτύχης Μπλέτσας θα παρουσιάσουν στο κοινό προτάσεις για την αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού, ενώ θα πραγματοποιηθεί disco soup street party, όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα φτιάξει στον ρυθμό της μουσικής μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα. Ακόμη, WWF Ελλάς και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο οργανώνουν βιωματικό σεμινάριο για τη σωστή ανάγνωση των ετικετών στις συσκευασίες των τροφίμων. Πηγή: Άρθρο της Λίνας Γιάνναρου στην Καθημερινή, 08.11.2014