;

Food saving week με το Μπορούμε στο Dorothy Snot

Δευ 17 Φεβρουαρίου 2020

Εδώ και αρκετό καιρό συζητούσαμε με το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής "Dorothy Snot" (τον πρώτο εκπαιδευτικό οργανισμό που προσέφερε περισσευούμενο φαγητό με τη βοήθεια του Μπορούμε το 2012), τον βέλτιστο τρόπο έμπνευσης των μαθητών του για το θέμα της σπατάλης τροφίμων, γεγονός όχι τόσο απλό καθώς θα απευθυνόμασταν σε παιδιά ηλικίας 3-6 χρονών.

Φυσικά η πρώτη ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το παιδικό βιβλίο «Δινώσαυρος», το οποίο και έχει δημιουργηθεί από τους φίλους μας Αντώνη Παπαθεοδούλου και Αλεξάνδρα Κ. για ακριβώς αυτόν τον λόγο! Έπειτα σκεφτήκαμε πως θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί και μια μαγειρική εκδήλωση, κατά την οποία τα παιδιά θα έφερναν ό,τι περίσσευε στο σπίτι και θα το μαγείρευαν για να το φάνε τα ίδια και να διαπιστώσουν πως είναι μια χαρά.

Η αλήθεια είναι πως γνωρίζοντας καλά το σχολείο είχαμε πολύ υψηλές προσδοκίες από αυτό το εγχείρημα. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για την ποσότητα και κυρίως την ποιότητα των δράσεων που υλοποίησαν τα παιδιά -με τις δασκάλες τους- ιδίως δε δεδομένης της ηλικίας τους.

Για περίπου 3 εβδομάδες πριν την τελική εκδήλωση, τα δύο τμήματα του προνηπίου και τα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου, αφού ενημερώθηκαν μέσα από ιστοσελίδες, βίντεο, από εκπροσώπους τοπικών λαϊκών αγορών και σούπερμαρκετ και του Μπορούμε, ασχολήθηκαν με το θέμα της σπατάλης τροφίμων σε κάθε του πτυχή. Μεταξύ άλλων, δημιούργησαν πολλές μικρές και μεγάλες χειροτεχνίες βάσει του δεκαλόγου μείωσης σπατάλης τροφίμων του Μπορούμε, ένα επιδαπέδιο ενημερωτικό παιχνίδι, ένα πείραμα αλλοίωσης φρούτων, μέχρι και πολλές ταμπέλες με συνθήματα γεμάτα νόημα για τη διαδήλωση που κάναμε όλοι μαζί για τα δικαιώματα των «άσχημων» φρούτων!

Όλες αυτές οι δράσεις τους κορυφώθηκαν με την εκδήλωση μας την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και επίκεντρο τέσσερις (έναν για κάθε τμήμα) σταθμούς παραγωγής smoothie, κρύας σούπας, μπανανόψωμου και φρουτοσαλάτας από τα περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά που έφεραν από το σπίτι, και έκλεισαν με τη διαδήλωση που πραγματοποιήσαμε όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου.

Τελικά, όπως διαπιστώσαμε, όχι μόνο είχαμε άδικο να προβληματιζόμαστε για την ηλικία των μαθητών, αλλά καταλάβαμε ότι, υπό την κατάλληλη καθοδήγηση, αυτά τα παιδιά ηλικίας 3-6 χρονών είχαν αποκτήσει μια καλύτερη και βαθύτερη γνώση για το θέμα της σπατάλης τροφίμων από πολλούς ενήλικες της κοινωνίας μας.

Για αυτό, καθώς και για τις πολλές αξέχαστες εμπειρίες που μας χάρισαν, ευχαριστούμε από την καρδιά μας το Dorothy Snot και ελπίζουμε να κρατήσουν την υπόσχεση τους ώστε να καθιερωθεί η Food Saving Week ως ετήσιο πρόγραμμα. Εμείς από την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι θα έχουν πάντα την αμέριστη υποστήριξη μας!