;

Η Χιονάτη, ο Κοντορεβυθούλης και η Σταχτοπούτα στη μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων!

Παρ 25 Νοεμβρίου 2016
Από το 2012 έχουμε συναντήσει πάρα πολλούς και ευφάνταστους τρόπους με τους οποίους δημιουργικοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να προωθήσουν το μήνυμα για τη μείωση τη σπατάλης φαγητού που είναι ασφαλώς και ο σκοπός του Μπορούμε.  Σε αυτό το πλαίσιο, μοιραζόμαστε μαζί σας τη νέα πρωτότυπη επικοινωνιακή καμπάνια κατά της σπατάλης τροφίμων, που διεξάγει το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας, αντλώντας έμπνευση από γνωστούς μύθους και παραμύθια. Ήρωες όπως η Χιονάτη, ο Κοντορεβυθούλης η Σταχτοπούτα, η Αλεπού και το Κοράκι, μέσω μιας παραλλαγής των περιπετειών τους, δίνουν το καλό παράδειγμα. Πράγματι, τι κρίμα να πεταχτεί μια κολοκύθα αφότου έχει χρησιμεύσει ως άμαξα! Ή να υποκύψει κανείς σε ένα λαμπερό μήλο, ενώ ένα «άσχημο» μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο! Τα ευρηματικά μηνύματα λένε: «ο Κοντορεβυθούλης κατάλαβε πόσο πολύτιμο είναι το ψωμί»/ αν σπαταλάτε το ψωμί μπορεί και να χαθείτε, «το Kοράκι δε θα αφήσει ξανά να του πέσει το τυρί»,  «η Χιονάτη θα έπρεπε να είχε δαγκώσει ένα άσχημο μήλο»/  τα άσχημα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου νόστιμα, «τα μεσάνυχτα η κολοκύθα της Σταχτοπούτας θα γίνει νόστιμος ζωμός», προτρέποντας να μαγειρεύουμε τα περισσεύματα. Σημειώνεται ότι η νέα αυτή επικοινωνιακή καμπάνια του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα θεσμικών πρωτοβουλιών, δεσμεύσεων και πολιτικών για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων, με πρωτοβουλία του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, έχει υπογραφεί από το 2013 Εθνικό Σύμφωνο για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, στο πλαίσιο του οποίου έχουν κινητοποιηθεί πολυάριθμοι φορείς από όλο το φάσμα της αλυσίδας τροφίμων. Όλοι οι εταίροι και οι υπογράφοντες του Συμφώνου -εκπρόσωποι των παραγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, της βιομηχανίας τροφίμων, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου τροφίμων, επιχειρήσεων εστίασης, της αυτοδιοίκησης, κοινωφελών φορέων επισιτιστικής στήριξης, ενώσεων καταναλωτών, κοινωνικών επιχειρήσεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων- έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράσεις, που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου μείωσης της σπατάλης τροφίμων στη Γαλλία κατά 50% έως το 2025.   Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, πέραν των πρωτοβουλιών και των δράσεων της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, υιοθετούνται πλέον και θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη διαμόρφωση ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου, καθώς και πολιτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού για κοινωφελή σκοπό.