;

Στοιχίζει ακριβά η σπατάλη των τροφίμων

Δευ 02 Απριλίου 2012
Του Κουρμαδά Λεωνίδα | agronews.gr 31/01/2012 Ριζικές αλλαγές απαιτούνται στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, ώστε το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού να μπορέσει να τραφεί ικανοποιητικά. Αυτό τόνισαν 64 υπουργοί Γεωργίας που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο στα πλαίσια της Πράσινης Εβδομάδας. Η Γερμανίδα υπουργός γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ και ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεράϊτ. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το θέμα της σπατάλης των τροφίμων. Όπως είπε ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Γκραζιάνο ντα Σίλβα, κάθε χρόνο χάνεται ή σπαταλάται το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, περίπου 1,3 δισ. μετρικοί τόνοι. Κι αυτό, ενώ 925 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεινούν. «Βλέπουμε τα αδέρφια μας στην Αφρική να υποφέρουν από πείνα, και την ίδια στιγμή βλέπουμε τους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες να έχουν τόσα τρόφιμα και να υποφέρουν από νόσους όπως η παχυσαρκία», παρατήρησε ο υπουργός Γεωργίας της Ινδονησίας, Σουσγουόνο Ασιράφ, ενώ ο επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος προσέθεσε ότι οι καταναλωτές στις ανεπτυγμένες χώρες δεν εκτιμούν την αξία των τροφίμων. «Επειδή έχουμε εύκολη πρόσβαση στα τρόφιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα σπαταλάμε», είπε ο κ. Τσιόλος. «Αφήνοντας τα τρόφιμα να σαπίσουν σπαταλάμε οικονομικούς πόρους, σπαταλάμε φυσικούς πόρους και σπαταλάμε εργασία». Στο τραπέζι τέθηκε και το ερώτημα κατά πόσο η σπατάλη οφείλεται στις χαμηλές τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, τα τρόφιμα πρέπει να είναι προσιτά σε όλους. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση. Όπως παρατήρησε κι ο γενικός γραμματέας του FAO, «Διδάσκουμε στους ανθρώπους τα πάντα, ακόμα και πώς να οδηγούν, γιατί να μην τους μάθουμε τι και πώς να τρώνε;». Μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για το μέγεθος της σπατάλης, είπε η Γερμανίδα υπουργός Ίλζε Άιγκνερ, η οποία ανέθεσε σε ειδικούς να συντάξουν έκθεση για την σπατάλη των τροφίμων στη Γερμανία. «Τα μήλα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών πρέπει να ξαναμπαίνουν στη διατροφική αλυσίδα», είπε η κυρία Άιγκνερ. Οι υπουργοί παράλληλα τόνισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η υποδομή παραγωγής και διακίνησης των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να περιοριστεί η απώλεια μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής, καθώς και να στηριχθούν οι επενδύσεις στη γεωργία. Πηγή άρθρου&φωτογραφίας: www.agronews.gr