;

Στοιχεία για την παγκόσμια σπατάλη φαγητού και οργανώσεις με στόχο την εξάλειψη της

Τρι 18 Σεπτεμβρίου 2012
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Economist ("Clean Plates", 1st Sep.), που αναφέρεται σε στοιχεία του Stockholm International Water Institute σχετικά με μια επικείμενη παγκόσμια κρίση τροφίμων, η μισή παραγόμενη παγκόσμια ποσότητα τροφίμων δεν καταναλώνεται. Αντιθέτως, είτε γίνεται μη βρώσιμη λόγω κακής οργάνωσης στην μεταφορά της προς τις αγορές, είτε καταλήγει στα σκουπίδια λόγω υπερβολικής αγοράς τροφίμων από τα νοικοκυριά, είτε απορρίπτεται από σουπερμάρκετ επειδή δεν πληρή τα αυστηρότατα κριτήρια εμφάνισης. Ενδεικτικά, 40% της παραγόμενης τροφής στην Ινδία δεν φτάνει καν στις αγορές λόγω προβλημάτων στην μεταφορά, 40% της τροφής που αγοράζει ένα νοικοκυριό στις ΗΠΑ καταλήγει στα σκουπίδια (συνολική αξία: 165 δισ. δολάρια ανά έτος) και στην Αγγλία έχει υπολογιστεί ότι τα σουπερμάρκετ πετούν 300.000 τόνους τροφής στα σκουπίδια, προσπαθώντας μάλιστα να αποκρύψουν τα πραγματικά στοιχεία. Από τα παραπάνω στοιχεία είναι προφανές ότι η σπατάλη φαγητού είναι μία από τις πιο μεγάλες"αμαρτίες"των σύγχρονων κοινωνιών της αφθονίας. Το ευχάριστο όμως είναι πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αφυπνίζονται και επιθυμούν να πράξουν ενάντια σε αυτή τη σπατάλη, όπως ακριβώς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις όπως το HarvestFood και το FeedingAmerica στις ΗΠΑ, η Tafel στη Γερμανία, το FareShare στην Αγγλία,  η Leket στο Ισραήλ με μία μεγάλη γκάμα δράσεων που περιλαμβάνει συλλογή φαγητού, ενημέρωση σχολείων μέχρι και συνεργασία με εταιρείες για προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Υπάρχουν πιο εξειδικευμένες οργανώσεις όπως η AmpleHarvest, που παρέχει"απλά"την πληροφορία για το που μπορεί ένας παραγωγός τροφίμων να προσφέρει το πλεόνασμα της παραγωγής του, το Sustainable Restaurant Association, που συμβουλεύει εστιατόρια της Αγγλίας για πιο"έξυπνη"διαχείριση τροφίμων, blogs όπως το Wasted Food και το LoveFoodHateWaste, ακόμα και οργανώσεις που μειώνουν τη σπατάλη φαγητού της περιοχής τους βασιζόμενες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το FlashFood.  Αυτή η οργάνωση είναι μάλιστα μία από αρκετές πλέον (που χρησιμοποιεί ειδικές εφαρμογές για smartphones, μέσω των οποίων ο κάθε χρήστης της εφαρμογής μπορεί να ειδοποιήσει εύκολα και απλά για πλεονάσματα φαγητού. Μπορεί μεν εδώ στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ να μας στεναχωρεί το γεγονός ότι η σπατάλη φαγητού έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις και στην Ελλάδα, αλλά αυτό ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν εφαλτήριο για τις δράσεις μας, δίνοντας μας δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε κάθε μέρα τις προσπάθειας μας. Επίσης, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία το γεγονός ότι νοιώθουμε μέρος μιας μεγάλης παγκόσμιας οικογένειας, που εργάζεται με σθένος να εξαλείψει το παγκόσμιο πλέον φαινόμενο της σπατάλης φαγητού.   Πηγές: The Economist, September 1st 2012 http://www.channel4.com/news/why-the-supermarket-secrecy-on-food-waste Apps: http://itunes.apple.com/gb/app/love-food-hate-waste/id348154861?mt=8 http://www.greeneggshopper.com/index.html