;

Συνεργασίες Διάσωσης & Προσφοράς τροφίμων: Κάριτας Αθήνας

Τρι 01 Νοεμβρίου 2022

Η Κάριτας Αθήνας είναι από τις πρώτες οργανώσεις που καλωσορίσαμε στην «οικογένεια» των κοινωφελών φορέων που στηρίζουμε, μέσω του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων».

Μας συγκινεί ιδιαίτερα που συνεχίζουμε μια πολύ ζεστή συνεργασία δέκα χρόνων, με αλληλοεκτίμηση, αμοιβαίο σεβασμό και κυρίως με διάθεση να στηρίζουμε από κοινού συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε επισιτιστική κρίση.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί με την κ. Ελένη Κάραμποττ, δημοσιογράφο, Μέλος του Δ.Σ και Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Τρίτης Ηλικίας της οργάνωσης, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη συνεργασία διάσωσης & προσφοράς τροφίμων με την Κάριτας Αθήνας.

Λίγα λόγια για την Κάριτας Αθήνας

Η Κάριτας Αθήνας είναι η αναγνωρισμένη φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας που ιδρύθηκε το 1978 με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας, τη στήριξη κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, θρησκεύματος, ηλικίας και φύλου. 

Ανήκει στο δίκτυο του εθνικού οργανισμού Κάριτας Ελλάς που είναι μέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, η οποία δραστηριοποιείται σε 165 χώρες στον κόσμο.

Το έργο της απαιτεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι οποίες υλοποιούνται από ένα δίκτυο 59 εργαζομένων και 100 εθελοντών και την υποστήριξη δωρητών όπως το διεθνές δίκτυο της Caritas, η Ιταλική Επισκοπική Σύνοδος (Conferenza Episcopale Italiana) το CRS (Catholic Relief Services), και η  Caritas Italiana καθώς και συνεργατών όπως η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, κοινωφελή ιδρύματα και φορείς.

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, η Οργάνωση επέκτεινε τις δραστηριότητές της με γνώμονα την οργανωμένη αλληλεγγύη, την ανακούφιση των βασικών αναγκών και των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης των προσφύγων. Έως και τον Οκτώβριο του 2022 έχει εξυπηρετήσει 1.000.000 και πλέον άτομα μέσω διαφόρων δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν τη διανομή γευμάτων, τη διαμονή, την οικονομική ενίσχυση των ωφελούμενων, τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, την παροχή ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, την διευκόλυνση ένταξης στην ελληνική κοινωνία παιδιών 5-16 ετών και οικογενειών που αιτούνται ασύλου κ.α.

Άλλοι τομείς δράσης είναι η διοργάνωση αιμοδοσιών, η στήριξη της τρίτης ηλικίας, ατόμων με προβλήματα υγείας και των φυλακισμένων.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να συνεργαστείτε με το «Μπορούμε»;

Οι  κοινοί στόχοι και των δύο οργανώσεων.

Σκοπός του «Μπορούμε» είναι ο περιορισμός της σπατάλης των τροφίμων, της καταπολέμησης του υποσιτισμού και της προσφοράς των περισσευούμενων τροφίμων, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια.  Σκοπός της Κάριτας Αθήνας είναι η συμπαράσταση και η προσφορά προς κάθε άνθρωπο με κύριο μέλημα την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων συνανθρώπων μας, μέσω του καθημερινού γεύματος αγάπης, αλλά και άλλων δράσεων. 

Πώς μάθατε για το «Μπορούμε»;

Το 2013 μια άλλη οργάνωση με την οποία συνεργαζόμασταν μάς σύστησε το «Μπορούμε». Η επικοινωνία και η γνωριμία των δύο Οργανώσεων ήταν άμεση και από τότε ξεκίνησε μια εξαιρετική συνεργασία.

Μπορείτε να περιγράψετε με δυο λόγια τη συνεργασία σας με το «Μπορούμε»;

Η μακροχρόνια συνεργασία της Κάριτας Αθήνας με την ομάδα του «Μπορούμε», εργαζόμενους και εθελοντές, χαρακτηρίζεται, πάντα, από ευγένεια, επαγγελματισμό, φιλική διάθεση, εμπιστοσύνη, αλληλοεκτίμηση, αλλά πρωτίστως πάθος για την επιτυχημένη εκπλήρωση του σκοπού του κεντρικού μηνύματος «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη». Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να συνεργαζόμαστε μαζί της!

Συμπληρώστε τη φράση: Μπορούμε να…

…συμβάλλουμε στη διάσωση και προσφορά περισσευούμενων τροφίμων & να στηρίξουμε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.