;

Συνεργασίες Διάσωσης & Προσφοράς τροφίμων: Άσυλο Ανιάτων

Δευ 05 Σεπτεμβρίου 2022

Το Άσυλο Ανιάτων μετρά 129 χρόνια ζωής έχοντας περιθάλψει περισσότερους από 8.400 συνανθρώπους μας ΑμεΑ από όλη την Ελλάδα. Το ίδρυμα ανήκει στη μεγάλη «οικογένεια» του Μπορούμε και είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι που είμαστε στο πλευρό τους σχεδόν από τα πρώτα βήματά μας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη συνεργασία μας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ιωάννα Ηλιάδη, Πρόεδρο του Ασύλου Ανιάτων και του Ιδρύματος Περιθάλψεων Χρονίως Πασχόντων για την πολύ ωραία συνέντευξη.

Λίγα λόγια για το Άσυλο Ανιάτων

Το Άσυλο Ανιάτων, είναι το πρώτο φιλανθρωπικό σωματείο στην Ελλάδα, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1893 χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση. Το 1972, ιδρύθηκε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (ΙΠΧΠ), που εδρεύει στην Κυψέλη με στόχο την περίθαλψη και τη βελτίωση του επίπεδου ζωής ασθενών οι οποίοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες, παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Το 80% των ασθενών μας είναι κατάκοιτοι, έρχονται σε εμάς σε νεαρή ηλικία όταν το περιβάλλον τους δεν μπορεί να τους φροντίσει και παραμένουν στο Ίδρυμα μέχρι το τέλος της ζωής τους. Πρόκειται για ανθρώπους που η ζωή τους έχει στερήσει το προνόμιο της αυτοεξυπηρέτησης. Ανθρώπους, που τους έχουν απαρνηθεί ακόμη και οι οικογένειές τους, είτε γιατί δεν τους αποδέχτηκαν, είτε γιατί δεν μπορούσαν να τους συντηρήσουν. Είναι αξιοσημείωτο πως στο σύνολο των 129 χρόνων λειτουργίας μας, έχουμε φροντίσει και περιθάλψει δωρεάν, με στοργή, για όλη την ενήλικη ζωή τους περίπου 8.400 συνανθρώπους μας ΑμεΑ, από όλη την Ελλάδα.

Είναι γεγονός πως η δομή αυτή αποτελεί πρότυπο για την δευτεροβάθμια κοινωνική φροντίδα στον τόπο μας και προσφέρει στους ασθενείς 24ωρη υποστήριξη. Σήμερα φροντίζουμε και περιθάλπουμε 140 ασθενείς και απασχολούμε 110 άτομα, όπως ιατροί, φυσιάτροι, ψυχίατροι, φυσικοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, οι οποίοι προσφέρουν με αγάπη και φροντίδα τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να συνεργαστείτε με το Μπορούμε;

Το έργο του «Μπορούμε» είναι ανυπολόγιστης αξίας. Η ομάδα του Μπορούμε βρίσκεται παντού, σε κάθε γωνιά, όπου υπάρχει ανάγκη, όπου υπάρχει πόνος και αγωνία. Η φιλοσοφία του «καμία μερίδα φαγητού χαμένη», η ενσυναίσθηση, η ευγένεια, η συνέπεια και η προθυμία των ανθρώπων πίσω από το Μπορούμε, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που τους χαρακτηρίζει, μας ώθησαν να θελήσουμε συνεργαστούμε μαζί τους.

Πώς μάθατε για το Μπορούμε;

Προσωπικοί μου φίλοι, από τους ιδρυτές του Μπορούμε, μας μίλησαν για την φιλοσοφία και το όραμα της οργάνωσης και μας έφεραν σε επαφή. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε αυτό που λέμε «χημεία». Και πλέον για εμάς το Μπορούμε είναι οι άνθρωποί του και η ζεστασιά τους που μας στηρίζουν αδιάκοπα.

Μπορείτε να περιγράψετε με δυο λόγια τη συνεργασία σας με το Μπορούμε;

Η συνεργασία μας μαζί τους είναι πάνω από όλα ανθρώπινη, ανεπιτήδευτη, όμορφη, «εύκολη», όπως θα έπρεπε να είναι η συνεργασία με όλους εκείνους τους φορείς που η φιλανθρωπία είναι η καθοδηγήτρια δύναμη τους.

Συμπληρώστε τη φράση: Μπορούμε να…

Μπορούμε και να αλλάξουμε τον κόσμο…μαζί, όταν αρχίσουμε να σκεπτόμαστε ομαδικά και όχι ατομικά.