;

Πώς θα καταναλώσουμε τα πορτοκάλια μας χωρίς να πετάξουμε τίποτα!

Πεμ 03 Απριλίου 2014
Από τα πορτοκάλια δεν πετάμε τίποτα. Αξιοποιούμε τα πάντα! Από τη φλούδα του πορτοκαλιού κάνουμε γλυκό ή μαρμελάδα. Από την ψίχα κάνουμε χυμό ή τσάτνεϊ Από το ξύσμα κάνουμε λικέρ πορτοκαλιού και αρωματική ζάχαρη για τα γλυκά μας και τα κέικ. Σας δίνω τις αντίστοιχες συνταγές για να μην πάει τίποτα χαμένο! Γλυκό πορτοκάλι: Ξύνουμε με τον τρίφτη τη φλούδα του πορτοκαλιού Κόβουμε τη φλούδα σε στενόμακρα κομμάτια, τα τυλίγουμε ρολό και τα περνάμε με κλωστή Βράζουμε τα κομμάτια για 2-3 λεπτά για 3-4 φορές αλλάζοντας το νερό κάθε φορά για να ξεπικρίσουν Κάνουμε ένα σιρόπι με αναλογία 2 ζάχαρη 1 νερό, ένα ξύλο κανέλας και μία  φλούδα λεμονιού Πέντε λεπτά πριν δέσει το σιρόπι προσθέτουμε και τα κομμάτια του πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί με το σιρόπι Χυμός πορτοκαλιού: Παίρνουμε το χυμό των πορτοκαλιών που δεν έχουμε προλάβει να καταναλώσουμε προσθέτουμε ζάχαρη (5 φλυτζάνια χυμό, 1 φλιτζάνι ζάχαρη)  και τον καταψύχουμε σε σακουλάκια. Ξύσμα πορτοκαλιού: 1. Αρωματική ζάχαρη  Απλώνουμε το ξύσμα σε ταψί ή ότι άλλο ρηχό σκεύος διαθέτουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει. Το αναμιγνύουμε με ζάχαρη και το διατηρούμε σε βάζο για να το χρησιμοποιήσουμε στα γλυκά μας. 2. Λικέρ πορτοκαλιού Υλικά: ξύσμα πορτοκαλιού 800 γρ. κονιάκ ή τσίπουρο 600 γρ. ζάχαρη 700 γρ. νερό 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικό) χυμό 1 λεμονιού Εκτέλεση: Βάζουμε το ξύσμα σε τούλι πυκνό και το δένουμε. Το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνουμε το βάζο και το ανακινούμε συχνά για να λιώσει η ζάχαρη. Το ανοίγουμε μετά από 20-25 ημέρες (ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του). Τσάτνεϊ  πορτοκαλιού: Υλικά: 5 πορτοκάλια 1 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι 1 1/2 φλιτζάνι νερό 2 φλιτζάνια ζάχαρη 1 κ.γ πιπερόριζα σκόνη ή 2 κ.γ. φρέσκια πολτοποιημένη 1 κ.γ μοσχοκάρυδο 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια 1/2 φλιτζάνι σταφίδες 1 κ.γ τσίλι (εάν το προτιμούμε λιγότερο καυτερό 1/2 κ.γ ) Τρόπος παρασκευής: 1. Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε τακτικά να μην μας κολλήσουν και τα βράζουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. 2. Τοποθετούμε την σάλτσα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα. Καλή επιτυχία! Λίτσα