;

No food to waste | του Ντίνου Ρητινιώτη, metropolispress

Παρ 24 Ιανουαρίου 2014
Είχα βγει προ ημερών, που λέτε, με μεγάλη παρέα σε ένα αγαπημένο ταβερνάκι. Η βραδιά κύλησε όμορφα και προβλεπόμενα. Με το που έφτασα, όμως, σπίτι και είδα την Ιρμα να τρέχει κατά πάνω μου για να με υποδεχτεί, συνειδητοποίησα ο άσπλαχνος ότι δεν δέησα να της βάλω σε μια σακουλίτσα ό,τι κρεατικό είχε απομείνει από την «επιδρομή των 19». Την προβατίνα τη χώνεψα, αλλά το γεγονός ότι η σκυλίτσα μου έμεινε πεινασμένη εκείνο το βράδυ, δεν χωνευόταν με τίποτα. Την επόμενη ημέρα, οι τύψεις έγιναν ακόμη μεγαλύτερες. Αρκούσε ένα απλό δελτίο τύπου το οποίο με ενημέρωνε για μία δράση που πραγματοποιείται αυτό το σαββατοκύριακο στην Αθήνα με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μας για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων. «Αν τα βάζεις με τον εαυτό σου μία φορά επειδή κοιμήθηκε το σκυλί σου νηστικό», σκέφτηκα, «σκέψου πώς θα πρέπει να νιώσεις για τις μπόλικες ποσότητες τροφίμων που πετάς κάθε μεσημέρι στον κάδο των σκουπιδιών». Ενδεχομένως κάποιος να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα αντικρίζοντας τα πράγματα μέσα από τον μικρόκοσμό του. Είναι κρίσιμο ωστόσο να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο γιγαντώνεται το ζήτημα αθροιστικά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με κύριο αρωγό την αδράνειά μας. Σύμφωνα με έρευνα, λοιπόν, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται πως η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων τροφίμων στα 27 κράτη μέλη ανέρχεται περίπου σε 89 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 179 κιλά ανά κάτοικο. Ολα αυτά τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ενωση 79 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ 16 εκατομμύρια από τα άτομα αυτά χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας. Πηγαίνοντας, τώρα, σε ακόμη πιο ευρύτερο πλαίσιο και με βάση τα στοιχεία που μας δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων, οι άνθρωποι που απειλούνται σε όλον τον κόσμο με υποσιτισμό υπολογίζονται περίπου στα 925 εκατομμύρια… Εχοντας αυτά τα στοιχεία κατά νου και δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας και δη στην πρωτεύουσα, η Καλύτερη Ζωή, το νέο πρόγραμμα του WWF Ελλάςγια τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, την οργάνωση που έχει θέσει ως στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης φαγητού και την αξιοποίησή του για κοινωφελείς σκοπούς, διοργανώνουν διήμερη δράση το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιανουαρίου στον χώρο του Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, κοντά στον σταθμό Μοναστηράκι). Κατά τη διάρκειά του οι δύο φορείς θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες έτσι ώστε να βάλουν όλοι ένα λιθαράκι στον περιορισμό της σπατάλης. Στην προσπάθειά αυτή θα συμμετάσχουν γνωστοί σεφ όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Ακης Πετρετζίκης, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου και οι ομάδες μαγειρικής Tip the Chef και Troo Food Liberation, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν στους παρευρισκομένους έξυπνους τρόπους αξιοποίησης περισσευμάτων και κοντόληκτων τροφίμων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δημιουργικά παιχνίδια και βιωματικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Το μόνο που χρειάζεται να φέρεις μαζί σου είναι όρεξη για δράση και ενημέρωση και ένα μπλοκ σημειώσεων για να καταγράψεις συνταγές και ιδέες. Οι διοργανωτές λένε… Αχιλλέας Πληθάρας «Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα μείζον πρόβλημα, που εδώ και μόλις λίγα χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό το μέγεθός του σε παγκόσμιο κι εθνικό επίπεδο. Φρούτα και λαχανικά δεν φτάνουν ποτέ στο τραπέζι μας παρότι παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, γιατί δεν πληρούν “αισθητικές” προδιαγραφές. Τεράστιες ποσότητες κρέατος πετιούνται στα σκουπίδια, γιατί πχ. σήμερα προτιμάμε φιλέτα. Τόνοι τροφών στοιβάζονται σε ράφια και ψυγεία και μένουν εκεί ώσπου να λήξουν, οπότε τότε και μόνο τότε φεύγουν από εκεί με κατεύθυνση… τα σκουπίδια. Φαγητό μαγειρεύεται για εκδηλώσεις σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τις αναγκαίες με αποτέλεσμα να καταλήγει κι αυτό στα σκουπίδια. Κάθε χρόνο πετιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής, την ίδια στιγμή που σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται. Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αλλάξει, καθώς αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για το περιβάλλον, την κοινωνία και το κομπόδεμα κάθε νοικοκυριού. Με το φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων, το πρώτο που διοργανώνεται στην Ελλάδα, επιχειρούμε να ανοίξουμε τον διάλογο γύρω από το ζήτημα και κυρίως να δείξουμε σε μικρούς και μεγάλους ότι η σπατάλη μπορεί να περιοριστεί, απλά και εύκολα.» Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή της WWF Ελλάς Αλέξανδρος Θεοδωρίδης Γιατί πρέπει να διοργανωθεί ένα φεστιβάλ κατά της σπατάλης φαγητού στην Ελλάδα; Κατά μέσο όρο κάθε Ευρωπαίος πολίτης σπαταλά 179 κιλά τροφίμων, με άλλα λόγια αγοράζει και πετάει πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεται, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες εκατομμύρια συμπολίτες μας στην Ε.Ε. ζουν υπό καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας. Ενα φεστιβάλ με στόχο την μείωση της σπατάλης φαγητού έχει σκοπό την ανάδειξη του ζητήματος από κάθε του πλευρά, την περιβαλλοντική, κοινωνική και ανθρωπιστική. Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ συγκεκριμένα προτείνει έναν πολύ χρηστικό τρόπο αξιοποίησης περισσευούμενου φαγητού υπέρ κοινωφελών φορέων και σε δύο χρόνια δράσης έχει δικτυώσει εκατοντάδες χιλιάδες μερίδες περισσευούμενου φαγητού. Η εξίσωση είναι ξεκάθαρη: όσοι πιο πολλοί άνθρωποι μάθουν πόσο εύκολο είναι να μην ξαναπετάξουν φαγητό, τόσοι πιο πολλοί συνάνθρωποι μας σε ανάγκη θα μπορούν να στηριχθούν. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με μία καταξιωμένη και μεγάλη οργάνωση όπως η WWF Ελλάς διοργανώνοντας μία εκδήλωση με ενδιαφέρουσες δράσεις και για κάθε ηλικία και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάδειξη του σοβαρού ζητήματος. Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης είναι ιδρυτικό μέλος του ΜΠΟΡΟΥΜΕ του Ντίνου Ρητινιώτη, metropolispress, 24.01.2014