;

H κινητήρια δύναμη του Μπορούμε #22

Δευ 22 Αυγούστου 2022

Η Δήμητρα Σταυρούση είναι - εδώ και μερικούς μήνες - μέλος της εθελοντικής ομάδας του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» στη Θεσσαλονίκη. Για τη Δήμητρα ο εθελοντισμός είναι μάθημα ζωής. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να προσφέρουν. Αρκεί να τους δείξουμε τον τρόπο να βοηθήσουν».

Αναλυτικά η συνέντευξη με τη Δήμητρα Σταυρούση.

Λίγα λόγια για σένα:

Ζω στο Δρυμό Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη τουριστικών επιχειρήσεων και έχω εργαστεί σε επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μου αρέσουν οι εκδρομές, η ενασχόληση με τον κήπο, οι περίπατοι στη φύση και χαίρομαι τις συναντήσεις και συζητήσεις με καλούς φίλους!

Γιατί αποφάσισες να γίνεις εθελόντρια;

Από την εφηβεία μου θυμάμαι να έχω την ανάγκη να κάνω κάτι για να καλυτερέψουν οι συνθήκες στην κοινωνία που ζω. Γι’ αυτό συμμετείχα σε ομάδες εθελοντικά για κάποια χρόνια. Το τελευταίο διάστημα, λόγω φόρτου εργασίας δεν συμμετείχα ενεργά κάπου. Έτσι, μετά το lockdown διαπίστωσα ακόμη περισσότερο ότι ο εθελοντισμός είναι κάτι που πρέπει να επανέλθει στη ζωή μου για να νιώθω καλά . Είχα ακούσει για το "Μπορούμε" και τις δράσεις του, ήρθα σε επικοινωνία με τον Αλέξανδρο και εδώ και κάποιους μήνες έχω τη χαρά να είμαι μέλος της ομάδας!

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να μιλήσεις σε κάποιον για τον εθελοντισμό;

Μου είναι αρκετά εύκολο. Δεν προσπαθώ να πείσω κάποιον. Έρχεται στη συζήτηση όταν αναφέρω το «Μπορούμε στη Λαϊκή» και διηγούμαι κάποια περιστατικά από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα. Τότε προκύπτουν απορίες και ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις και έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να δώσω ακόμα περισσότερες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει.

Τι αντιδράσεις λαμβάνεις;

Κάποιοι έχουν μία μικρή δυσπιστία σχετικά με τα συμφέροντα της ομάδας, γιατί γενικότερα δεν εμπιστεύονται τις ΜΚΟ. Όμως, μέσα από τη συζήτηση και βλέποντας μέσω της σελίδας τη δουλειά που γίνεται, οι περισσότεροι από αυτούς καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης. Η πράξη  και το αποτέλεσμα εξάλλου μετράνε πάνω από όλα.

Ήδη, υπάρχουν άτομα στη γειτονιά μου που με ρωτάνε πώς μπορούν να βοηθήσουν ή μου φέρνουν ρούχα για να τα δώσω σε κάποιον φορέα από αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Πιστεύω πραγματικά ότι ο περισσότερος κόσμος θέλει να βοηθήσει. Αρκεί να του δείξεις τον τρόπο.

Πόσο εύκολο είναι να μην πετάμε φαγητό;

Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο, γιατί δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία υπερ-κατανάλωσης. Χρειάζεται  προσπάθεια  για να καταφέρει ο άνθρωπος να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων. Και φυσικά θέληση. Η θέληση όμως προκύπτει από την σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση. Τότε όλα γίνονται πιο εύκολα και αποκτούμε απλές καθημερινές συνήθειες πολύ σημαντικές ώστε να μην πετάμε φαγητό. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα "Μπορούμε στο σχολείο" πρέπει να υιοθετηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τι σημαίνει σπατάλη τροφίμων και να εφαρμόζουν τακτικές για τη μείωσή της από μικρή ηλικία, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να είναι πιο ευαισθητοποιημένα πάνω στο θέμα αυτό.

Πώς θα περιέγραφες με τρεις λέξεις την ομάδα του Μπορούμε;

Αλληλεγγύη- Σεβασμός- Ελπίδα

Μοιράσου μαζί μας ένα περιστατικό από δράση του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» που σε εντυπωσίασε:

Μία κυρία που είναι παραγωγός, με φώναξε στον πάγκο της και με ρώτησε τί κάνουμε τα τρόφιμα που μας προσφέρουν. Όταν την ενημέρωσα και κατάλαβε οτι πηγαίνουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, μου είπε: " Πάρε ό,τι έχω στον πάγκο. Έχω χάσει και εγώ νωρίς τον άντρα μου και ξέρω πώς είναι τα δύσκολα."

Αυτό και άλλα τόσα περιστατικά που μας συγκινούν και μας κάνουν να μη χάνουμε την ελπίδα και την πίστη μας στον άνθρωπο και την προσφορά.

Γι’ αυτό ο εθελοντισμός είναι μάθημα ζωής!