;

Μπορούμε στο Σχολείο και στη Λαϊκή με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα

Τετ 29 Μαΐου 2024

Μια ιδιαίτερη συνεργασία που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις είναι αυτή μεταξύ του Μπορούμε και των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Στο πλαίσιο συνδυασμού των προγραμμάτων «Μπορούμε στο Σχολείο» και «Μπορούμε στη Λαϊκή», οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα ενημερώθηκαν μέσα στην τάξη του σχολείου τους για τη σπατάλη των τροφίμων και πώς να την αποφεύγουν στην καθημερινότητα τους καθώς και για τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Κατόπιν, οι μαθητές  πέρασαν στην πράξη. Έγιναν εθελοντές food saving heroes του Μπορούμε με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή».

Οι νεαροί εθελοντές των εκπαιδευτηρίων Δούκα έσωσαν σε 9 δράσεις, στις λαϊκές αγορές Χολαργού και Χαλανδρίου, περίπου 2.420 κιλά φρούτα και λαχανικά με τα οποία στήριξαν τον Σύνδεσμο Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ και το Ψαραύτειο Ίδρυμα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 7.260 μερίδες φαγητό κατά προσέγγιση και σε 10.762 κιλά CO2 τα οποία δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα αφού τα τρόφιμα αυτά στήριξαν ανθρώπους σε ανάγκη αντί να απορριφθούν (τα 10.762 κιλά CO2 αντιστοιχούν σε 194 ταξίδια Αθήνα-Θεσσαλονίκη με επιβατικό αυτοκίνητο).

Η καθηγήτρια των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, κα Ιωάννα Μοσχίδου αναφέρει:

«Από την πρώτη στιγμή που παρουσίασα το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» στους μαθητές μας, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον τόσο για να ενημερωθούν όσο και για να συμμετέχουν σε αυτό. Η δε επιρροή της πρώτης ομάδας μαθητών των Εκπαιδευτήριων Δούκα που συμμετείχε στο πρόγραμμα, στους υπόλοιπους μαθητές, ήταν τόσο μεγάλη, που ζητούσαν ολοένα και περισσότεροι μαθητές μας να συμμετέχουν στις επόμενες δράσεις σε λαϊκές αγορές. Αυτή η επιθυμία και η προθυμία, έφεραν εκπληκτικά αποτελέσματα. Προσωπικά, πιστεύω ότι το πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του προσέφερε μεγάλη ικανοποίηση και χαρά στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας για τα όσα κατάφεραν να επιτύχουν. Αναγνώρισαν τη μεγάλη προσφορά των ανθρώπων που εργάζονταν στη λαϊκή αγορά και εκτίμησαν απεριόριστα τη βοήθεια και τα χαμόγελα που τους προσέφεραν σε όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους. Το πρόγραμμα ήταν απόλυτα επιτυχές, οι αγκαλιές των παιδιών μετά το τέλος κάθε δράσης και η χαρά που έβλεπα στα μάτια τους, ήταν η πιο όμορφη ανταμοιβή μου»

Δύο εκ των νεαρών εθελοντών των Εκπαιδευτηρίων Δούκα μοιράζονται τις εντυπώσεις τους:

«Χάρηκα πάρα πολύ που συμμετείχα στο πρόγραμμα, επειδή ένιωσα ότι βοηθάω ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Όλοι μας πρόσεχαν πολύ και νιώθαμε πολύ άνετα»

«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι είναι πολύ διασκεδαστικό και σημαντικό να είσαι εθελοντής. Στο πρόγραμμα περνούσαμε πολύ ωραία, ήταν πολύ ευχάριστο και θα ήθελα να το ξανακάνω στη Β' γυμνασίου».