Ό,τι χρειάζεσαι να γνωρίζεις για τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα και τους τρόπους μείωσης της, ανάγκες κοινωφελών φορέων και τα τελευταία νέα μας
Περίπου το 30% της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως μένει ανεκμετάλλευτη στο χωράφι επειδή δεν πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές του εμπορίου σχετικά με την όψη του προϊόντος ή εξαιτίας του υψηλού κόστους συγκομιδής σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος.
Χάρη στον πιο εύκολο, γρήγορο και άμεσο τρόπο, τον μηχανισμό Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων του Μπορούμε, συνδέουμε την προσφορά με την ανάγκη με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αύξηση της στήριξης σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια ή ένδεια.
Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά και να συζητήσουμε με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Καστοριάς ο οποίος έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 1998 με σκοπό την υποστήριξη 70 ατόμων που έχουν ανάγκη σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Είναι μεγάλη χαρά μας που πριν μερικές μέρες ξεκινήσαμε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Tipping Point in Education με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος μας σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
«Το σύνθημα του Μπορούμε είναι «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη» και με αυτό εννοούμε ότι καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να σώσουμε & προσφέρουμε οποιαδήποτε προσφορά τροφίμων μας ανατεθεί, πάντα προς τον κατάλληλο τοπικό κοινωφελή φορέα-αποδέκτη.
Πριν από μερικές μέρες επικοινώνησαν μαζί μας τρεις παραγωγοί από τη Γουμένισσα στο Κιλκίς για να μας ενημερώσουν ότι είχαν 1.000 κιλά πατάτες που δυστυχώς δεν είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν καθώς δεν πληρούσαν τις αυστηρές προδιαγραφές του εμπορίου σχετικά με την όψη του προϊόντος.
Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος μιας ομάδας ενεργών πολιτών και να στηρίξετε τη συλλογική προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφίμων και αύξησης της επισιτιστικής προσφοράς.
Μέσω του Μπορούμε το 2017 σώθηκαν και προσφέρθηκαν σχεδόν 7,5 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα.