;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μπορούμε στο Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού

Τρι 06 Μαρτίου 2018
Τη φετινή σχολική χρονιά, έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με το Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού το οποίο κάθε Δευτέρα μας φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του. Το Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή της οικολογίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας και σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενεί κάθε μέρα μια διαφορετική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στις παραπάνω θεματικές.
 
Ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που φιλοξενούνται στο Οικολογικό Πάρκο είναι και το «Μπορούμε στο Σχολείο» που έχει σχεδιαστεί για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μας φίλους σχετικά με το θέμα της σπατάλης του φαγητού. Μέσα από τις δραστηριότητες, τα παιδιά ανακαλύπτουν συγχρόνως έννοιες όπως ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά. 
 
Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποιο είναι το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού, να διερευνήσουν και να γνωρίσουν τα αίτια του, αλλά και να μάθουν ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και των δραστηριοτήτων με τους μαθητές απαντώνται ερωτήματα όπως: Τι σημαίνει σπατάλη φαγητού; Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να μην πηγαίνει "Καμία μερίδα φαγητού χαμένη"; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με πρωτότυπους τρόπους το περισσευούμενο φαγητό στο σπίτι; Πότε λήγουν πραγματικά τα τρόφιμα; Τι σημαίνει εθελοντής και ενεργός πολίτης; Γιατί δεν επιλέγουμε ένα φρούτο ή λαχανικό κρίνοντας από την εμφάνιση του; 
 
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις παραπάνω απαντήσεις μέσα από δημιουργικά κολλάζ, σταυρόλεξα και ζωγραφική. Το "μονοπάτι της προσφοράς" σχεδιάζεται από τα ίδια τα παιδιά τα οποία ανακαλύπτουν πόσο εύκολη, άμεση και όμορφη είναι η διαδικασία δικτύωσης και προσφοράς του περισσευούμενου φαγητού από όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
 
Ευχαριστούμε θερμά το Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού για την συνεργασία και τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του.