;

Το Μπορούμε στο «Καλοκαίρι στο αγρόκτημα» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Δευ 01 Αυγούστου 2022

Περισσότερα από 500  παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπατάλη των τροφίμων μέσα από το πρόγραμμα «Καλοκαίρι στο αγρόκτημα» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και να διδαχθούν για αρχές και αξίες όπως ο εθελοντισμός, η κοινωνική προσφορά και η σημασία να προστατεύσουν το περιβάλλον μειώνοντας τη σπατάλη των τροφίμων στο σπίτι ή το σχολείο τους.

Βασισμένοι στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματός μας «Μπορούμε στο Σχολείο», οι εκπαιδευτές υλοποίησαν - μεταξύ άλλων - μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες με στόχο τη βιωματική μάθηση και την υιοθέτηση καλών πρακτικών μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Το φωτογραφικό υλικό του Μπορούμε αποτέλεσε έναυσμα για να ανοίξει ο διάλογος για την κατανάλωση των «περίεργων» φρούτων και λαχανικών. Ταυτόχρονα οι μαθητές και οι μαθήτριες αφού ενημερώθηκαν για την αξία της τροφής και τον πολλαπλό αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων, προχώρησαν γρήγορα από τη θεωρία στην πράξη μέσα από δράσεις κομποστοποίησης υλικών από το εργαστήριο μαγειρικής, καθώς και αξιοποίησης περισσευούμενων φρούτων, λαχανικών και κοντόληκτου γάλακτος για την παρασκευή μαρμελάδας, σάλτσας και νωπού τυριού.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης υλοποίησε το καλοκαιρινό της πρόγραμμα βάζοντας στο επίκεντρο τη σπατάλη τροφίμων με στόχο να μεταδώσει στα παιδιά την αξία της διαφύλαξης της τροφής και την ανάγκη να περιορίσουμε τη σπατάλη σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ένα μεγάλο μπράβο και στους μαθητές, μικρούς και μεγάλους Food Saving Warriors, που όχι απλά συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες, αλλά ενθουσιάστηκαν όταν κατάλαβαν ότι πολλές φορές οι λύσεις για μεγάλα προβλήματα βρίσκονται στα απλά και τα καθημερινά.