;

Συνεργασίες Διάσωσης & Προσφοράς τροφίμων: Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης

Παρ 10 Ιουνίου 2022

Εδώ και μερικούς μήνες έχουμε καλωσορίσει στην οικογένεια του Μπορούμε τους Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης. Μια ομάδα ανθρώπων με πολύπλευρο έργο και με κοινό παρονομαστή την κοινωνική καινοτομία, την κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά. Τους συναντάς στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης ως μέλη της εθελοντικής ομάδας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή». Τους συναντάς στα σημεία της πόλης που ζουν άστεγοι ή οικογένειες σε επισιτιστική ανασφάλεια για να προσφέρουν μαγειρεμένο φαγητό και φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν συγκεντρώσει από τις λαϊκές αγορές.  

Χάρη στη δυναμική τους συμμετοχή και παρουσία, έχουμε καταφέρει να σώσουμε και να προσφέρουμε περισσότερα από 2.573 κιλά αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά για καλό σκοπό.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη συνεργασία μας.


Λίγα λόγια για τους Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης

Οι Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης είναι μια ποικιλόμορφη κοινότητα εθελοντών που δραστηριοποιείται από το 2013. Με βάση την τροφή και όλο τον κύκλο της (τη σπορά και την καλλιέργεια, τη συλλογή των καρπών, την ανάκτηση των σπαταλώμενων τροφίμων, την επεξεργασία και το μαγείρεμα τους, τη διανομή του φρέσκου φαγητού και λαχανικών σε οικογένειες κι αστέγους, τη κομποστοποίηση των μη αξιοποιήσιμων υλικών), δημιουργούνται σχέσεις που ενδυναμώνουν τόσο τους εθελοντές μας όσο και τα άτομα που λαμβάνουν βοήθεια.

Πολλές φορές δεν είναι σαφής ο διαχωρισμός εθελοντή - ωφελούμενου, καθώς οι δεύτεροι προσπαθούμε να εμπλέκονται όσο το δυνατόν στη διαδικασία και να αξιοποιούν / αναδεικνύουν εξίσου τις ικανότητές τους. Πλέον οι Περβολάρηδες από το φθινόπωρο του 2021, έχουν τη νομική μορφή Σωματείου. Τα άτομα που έχουν στέγη, αλλά συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες επισφάλειας, είναι περίπου 100 και λαμβάνουν σε εβδομαδιαία βάση μαγειρεμένο φαγητό και λαχανικά ή μόνο λαχανικά και άλλα προϊόντα. Ο αριθμός των αστέγων που σιτίζεται εβδομαδιαία είναι περίπου 40.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να συνεργαστείτε με το Μπορούμε:

Παράγοντες όπως το καλό δυναμικό των εθελοντών μας, η επιθυμία μας να αναπτύξουμε τις δράσεις μας και να επικοινωνήσουμε τη στάση μας απέναντι στη τροφή, οι ανάγκες ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας που δυστυχώς αδυνατούν να καλυφθούν, μας ώθησαν στο να απευθυνθούμε στο Μπορούμε. Επίσης, στόχος μας είναι η δικτύωση και η συνεργασία με όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες και οργανισμούς με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινούς στόχους. Τη βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας, την ενδυνάμωση της κοινότητας μέσα από κοινές δράσεις, καθώς και την αξιοποίηση της τροφής ώστε να μην καταλήξει- το πιθανότερο-στη χωματερή.

Πώς μάθατε για το Μπορούμε:

Μέσω μιας άλλης ομάδας που δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, του Οικόπολις, και με την οποία έχουμε μακρόχρονη συνεργασία.

Μπορείτε να περιγράψετε με δυο λόγια τη συνεργασία σας με το Μπορούμε:

Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι απ' τη στήριξη που έχουμε δεχτεί. Ό,τι προϊόντα λαμβάνουμε συστηματικά μέσω του Μπορούμε, αποτελούν εργαλείο για την ομάδα μας ώστε να υποστηρίξει ανθρώπους σε ανάγκη αλλά και να αποτελέσει έναν κόμβο συγκέντρωσης /διανομής τροφίμων και για άλλες ομάδες. Η ανταπόκριση του Μπορούμε στα αιτήματά μας είναι άμεση και αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για το έργο μας.


Συμπληρώστε τη φράση "Μπορούμε να...

εμπνεύσουμε κι άλλο κόσμο να σεβαστεί την τροφή και να εκτιμήσει το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η μείωση της σπατάλης στην κοινωνία και το περιβάλλον.