;

Συνεργασίες Διάσωσης & Προσφοράς τροφίμων (#1)

Παρ 25 Φεβρουαρίου 2022

Η Μαρία Ντούρου, προϊσταμένη της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης δεν είναι μόνο συνεργάτης μας. Είναι φίλη του Μπορούμε και ενεργή υποστηρίκτρια του μηνύματός μας «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη». Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το πρόγραμμα «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», έχουμε καταφέρει να στηρίζουμε σχεδόν καθημερινά και από κοινού οικογένειες του Δήμου που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια. Κάθε δικτύωση που κάνουμε δεν είναι απλά και μόνο μια διαδικασία. Είναι πράξη αγάπης για τους συνανθρώπους μας και πράξη ευγνωμοσύνης στους δωρητές τροφίμων.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την υπέροχη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μεταμόρφωσης και την κ. Ντούρου.

Λίγα λόγια για τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Μεταμόρφωσης:

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης είναι ένας μικρός Δήμος, με περίπου 30.000 κατοίκους, που διαθέτει οργανωμένη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής Δημ. Υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στην ψυχική υγεία, στην υγεία και την κοινωνική συνοχή.

Λειτουργεί μια σειρά από δομές όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο με συνολικό αριθμό 680 ωφελούμενους. Επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ με τακτικές διανομές βασικών αγαθών σε άλλες 280 οικογένειες δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα λειτουργούν Γραφείο Ψυχολογικής υποστήριξης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, Γραφείο Ανέργων με σκοπό την προώθηση στην απασχόληση, Κέντρο Κοινότητας, Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια, ΚΕΠ Υγείας, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Βοήθεια στο Σπίτι και Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής.

Η προσπάθεια για οργάνωση του δικτύου Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών ξεκίνησε το 2015 με την ένταξη των διάσπαρτων Κοινωνικών Δομών στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα για την επέκταση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να συνεργαστείτε με το Μπορούμε:

Όπως καταλαβαίνετε για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων οικογενειών απαιτούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι που πολλές φορές δεν είναι εφικτό να αντληθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Στην προσπάθειά μας να ικανοποιήσουμε όσον δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων, προσπαθήσαμε από πολύ νωρίς να οργανώσουμε ένα δίκτυο χορηγών και να συνεργαστούμε με οργανώσεις όπως το Μπορούμε.  Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να γίνουμε μέρος της αλυσίδας διάσωσης των τροφίμων, ώστε να προσφέρουμε περισσευούμενες μερίδες φαγητού ή και κοντόληκτων προϊόντων σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Πώς μάθατε για το Μπορούμε:

Η γνωριμία μου με το Μπορούμε είναι πολύ παλιά και αν θυμάμαι καλά ξεκίνησε γύρω στο 2010, με το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια», όταν εργαζόμουν στην αντίστοιχη διεύθυνση του Δήμου Αχαρνών. Είχα μάθει για τη δράση του Μπορούμε μέσα από δημοσιεύματα στο internet και ήρθα σε επαφή μαζί τους ζητώντας στήριξη για οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης, σε μια χρονική στιγμή που η οικονομική κρίση είχε κάνει έντονη την παρουσία της.

Μπορείτε να περιγράψετε με δυο λόγια τη συνεργασία σας με το Μπορούμε:

Άψογη. Δεν ξέρω αν αυτή η λέξη ή αν υπάρχει κάποια λέξη που να περιγράφει καλύτερα την συνεργασία που έχουμε αναπτύξει για πάνω από δέκα χρόνια. Όλοι οι εθελοντές του Μπορούμε είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές του έργου μας, δίνοντας μας τη δυνατότητα από την μια να μην αφήνουμε καμιά μερίδα φαγητού να πάει χαμένη και από την άλλη να την προσφέρουμε σε όσους την χρειάζονται.

Συμπληρώστε τη φράση:

Μπορούμε να
 αξιοποιήσουμε ΚΑΘΕ μερίδα φαγητό.