Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετέχουμε σήμερα στη συνεδρίαση, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, της EU Platform on Food Losses and Food Waste, και ειδικότερα της ομάδας εργασίας “food donation”, υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας είναι η εξέταση «εμποδίων και ευκαιριών» για την περαιτέρω διευκόλυνση της δωρεάς πλεονασμάτων τροφίμων με στόχο την πρόληψη της σπατάλης, υπό την αυστηρή βεβαίως προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια τροφίμων. Στο επίκεντρο των εργασιών μας βρίσκονται ζητήματα που αφορούν την ισχύουσα νομοθεσία -σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών- σχετικά με τις υποχρεώσεις δωρητών και δωρεοδόχων (κοινωφελών φορέων) σχετικά με την ασφάλεια, υγιεινή, και επισήμανση των τροφίμων, τη νομική ευθύνη, την παροχή -οικονομικών- κινήτρων για την ενθάρρυνση της δωρεάς.
Με χαρά θα εισφέρουμε στις συζητήσεις την εμπειρία του Μπορούμε από την αδιάλειπτη, καθημερινή «διάσωση & προσφορά τροφίμων» σε συνεργασία με δωρητές από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Από το 2012 μέχρι σήμερα, περισσότερες από 100 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα έχουν ήδη προσφερθεί σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα για την επισιτιστική στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Η περαιτέρω ενθάρρυνση της δωρεάς τροφίμων, ως μέτρο πολιτικής με εξαιρετικά σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο, αποτελεί στόχο και της εθελοντικής συμφωνίας, που συντονίζει το Μπορούμε, «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» (foodsavingalliancegreece.gr). Συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή στην Ελλάδα δημόσιας πολιτικής με προτεραιότητα στην πρόληψη σπατάλης τροφίμων.