;

Πρωτοβουλία “10x20x30”: πολλαπλασιαστική δύναμη για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων

Παρ 30 Οκτωβρίου 2020

Η ομάδα 10+, αποτελούμενη από ηγέτιδες παγκοσμίως επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και διάθεσης τροφίμων, ανακοίνωσε στις 24/09/20 ότι περίπου 200 από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τους δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν τις απώλειες και τη σπάταλη τροφίμων από την αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι 10+ επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και διάθεσης τροφίμων ηγούνται της ρηξικέλευθης πρωτοβουλίας “10x20x30”, στο πλαίσιο της οποίας κάθε μία εξ’ αυτών επιδιώκει να παροτρύνει τουλάχιστον 20 προμηθευτές της να υποστηρίξουν ενεργά τον στόχο της μείωσης κατά το ήμισυ της σπατάλης τροφίμων έως το 2030.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τις ακόλουθες επιχειρήσεις: AEON, Ahold Delhaize, Carrefour, IKEA Food, Kroger, METRO AG, Migros (Turkey), Pick n Pay, The Savola Group, Sodexo, Tesco, Walmart. Συνδυαστικά, οι συμμετέχουσες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 80 χώρες.

Περίπου 200 προμηθευτές τους δεσμεύτηκαν και αυτοί με τη σειρά τους σε ποσοτικό στόχο μείωσης κατά 50% στην εσωτερική τους λειτουργία, σε καταμέτρηση και δημοσιοποίηση των δεδομένων τους σχετικά με τις απώλειες και τη σπατάλη τροφίμων, και στην ανάληψη δράσης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Σημειώνεται ότι πρωτοπόρος της προσέγγισης “Target-Measure-Act”  είναι οι Champions 12.3, ένας εθελοντικής συνασπισμός στελεχών επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, που αποσκοπεί στην επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 12.3 του ΟΗΕ.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Tesco ήταν η πρώτη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων που εφάρμοσε την προσέγγιση “Target-Measure-Act”, όταν προσκάλεσε 27 προμηθευτές της να την υιοθετήσουν το 2017. Σήμερα 71 από τους προμηθευτές της έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία τους σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων. Η συλλογική αυτή προσπάθεια συνέβαλε στην ευρύτερη εθνική προσπάθεια και ειδικότερα στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 27% σε σχέση με το 2007, όταν ξεκίνησε η συστηματική καταμέτρηση των επιπέδων σπατάλης (κατατάσσοντας την ως πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεπέρασε ήδη το ενδιάμεσο στάδιο προς τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 12.3).

Πηγή: https://champions123.org/release-worlds-leading-food-retailers-and-providers-engage-nearly-200-suppliers-cutting-food-loss

https://champions123.org/10-20-30