από την Μαριάννα Χριστοφή στο Νηστικό Αρκούδι | 25.04.2013
«Σε περιόδους κρίσης συνήθως αναδεικνύονται οι μεγαλύτερες αντιθέσεις. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για την τεράστια αντίθεση της έλλειψης τροφής από τη μία και τις ποσότητες τροφής που καταλήγουν στα σκουπίδια από την άλλη. Κι επειδή στην Ελλάδα συμβαίνει πολλές φορές η λύση να φέρνει και το πρόβλημα στην επιφάνεια, έτσι και στην περίπτωσή μας ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Μπορούμε» προσφέροντας τη λύση κατάφερε να αναδείξει το πρόβλημα, να ενεργήσει μεθοδικά, να αφυπνίσει και κυρίως να εκπαιδεύσει.
Τι είναι λοιπόν το «Μπορούμε» και ποιο πρόβλημα ανέδειξε;
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόβλεψη και σχεδιασμός για τη δικτύωση τροφής που αποσύρεται από τη διάθεση σε καταναλωτές, σε ομάδες που χρήζουν ανάγκης. Και όταν μιλάμε για δικτύωση τροφής, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για αναδιανομή τροφής που τηρεί όλες τις προδιαγραφές για να καταναλωθεί, αλλά για διαφόρους λόγους αποσύρεται από τα καταστήματα. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα προϊόντα μεγάλων φούρνων, εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων και άλλων πρατηρίων τροφής, τα οποία δυστυχώς τα εναπομείναντα προϊόντα κάθε ημέρας δε μπορούν ή δεν ξέρουν πώς να τα διαθέσουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Τέλος, στην ίδια κατηγορία μπορεί να ανήκει και το φαγητό που περίσσεψε στο οικογενειακό τραπέζι και την επόμενη ημέρα θα πεταχτεί. Η αλήθεια είναι πως η αφθονία των περασμένων χρόνων δε μας έμαθε πώς να αντιδρούμε σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο το «Μπορούμε» θέλει να μας δείξει πώς.
Το «Μπορούμε» λοιπόν, είναι μία Aστική μη Kερδοσκοπική Eταιρεία με κύριο σκοπό την καταπολέμηση της σπατάλης του περισσευούμενου φαγητού στην Ελλάδα, μέσω της δημιουργίας «γεφυρών» μεταξύ χορηγών όπως κοινωφελή ιδρύματα, δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, συσσίτια, σχολεία και ιδιώτες. Η Ξένια Παπασταύρου μαζί με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη και την Αλέξια Μοάτσου, ιδρύουν αυτόν τον οργανισμό τον Ιανουάριο του 2012 με σκοπό να αποτελέσει το «Μπορούμε» ένα κόμβο συντονισμού κι επικοινωνίας ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να παρέχουν και σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Πολύ σημαντικό είναι φυσικά να αναφερθούμε στον πολύ προσεκτικό σχεδιασμό του δικτύου του «Μπορούμε», που προβλέπει σοφά τη διευκόλυνση του «χορηγού» των τροφίμων, παρέχοντας έτσι παραπάνω κίνητρα σε οργανισμούς κι εταιρείες να αναμιχθούν στο δίκτυο του «Μπορούμε».
Αναλυτικά το «Μπορούμε»:
1. Συντονίζει τη συλλογή φαγητού απευθείας από τον αποδέκτη, «λύνοντας» με αυτό τον τρόπο τα χέρια του χορηγού.
2. Φροντίζει ώστε οι «γέφυρες» να δημιουργούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική εγγύτητα για την ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς, αλλά και για να ισχυροποιούνται οι ανθρώπινοι δεσμοί εντός μιας γειτονιάς.
3. Από την ίδρυση του ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία τον Ιανουάριο 2012, έχει δημιουργήσει πολλές «γέφυρες», κυρίως μόνιμου χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να προσφέρονται μέχρι και 5.000 μερίδες φαγητού ανά εβδομάδα.
Στις πρόσφατες επιτυχίες του «Μπορούμε» συγκαταλέγονται η μόλις χθες δικτύωση του φαγητού που περίσσεψε από την εκδήλωση του Better Life Day στο κέντρο της Αθήνας και το οποίο δόθηκε στον Ξενώνα Αστέγων της «Κλίμακα». Αλλά και περιπτώσεις ιδιωτών, όπως η Θέμις που καλούν για να μάθουν πού μπορούν να προσφέρουν το φαγητό που περίσσεψε από το παιδικό πάρτι.
Η πρωτοβουλία του «Μπορούμε» ξεκαθαρίζει μια και καλή στις συνειδήσεις μας πως όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει και μπορώ!
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το έργο του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» μπορείς να επικοινωνήσετε στο2103237805 ή μέσω του
[email protected], ενώ μπορείς να ενημερώνεσαι καθημερινά για τις δράσει από το www.boroume.gr και τα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας facebook.com/boroume, twitter.com/boroume.»
Πηγή: Νηστικό Αρκούδι