Όταν κάναμε τα πρώτα μας βήματα το 2011 με το πρόγραμμα «Διάσωση & Προσφορά» περισσευούμενων τροφίμων σε κοινωφελείς φορείς, αρχίσαμε ταυτόχρονα να καταγράφουμε και άλλα σημεία στα οποία γίνεται σπατάλη τροφίμων.
Στόχος μας ήταν να δούμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε συστηματικά, και πάντοτε με γνώμονα τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των ωφελούμενων, με τελικό σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την αύξηση της επισιτιστικής στήριξης. Κάπως έτσι, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μεγάλη σπατάλη προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας στις λαϊκές αγορές.
Φρούτα και λαχανικά, πλήρως αξιοποιήσιμα, κατέληγαν στα σκουπίδια, γιατί, δυστυχώς, έμεναν αδιάθετα στους πάγκους των πωλητών.
Αυτό που προσπαθήσαμε να «διορθώσουμε» με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, ήταν να σώσουμε και το τελευταίο φρούτο και λαχανικό και να το προσφέρουμε σε συνανθρώπους μας που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Η αρχή του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» έγινε το 2015 στις λαϊκές αγορές Βύρωνα, Γκύζη και Πανόρμου, όπου μια μικρή ομάδα εθελοντών της οργάνωσης έσωσε και πρόσφερε, μέσα σε λίγες ώρες μερικές δεκάδες κιλά περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά σε κοινωφελή φορέα της περιοχής.
Έκτοτε, μέσα σε επτά χρόνια, έχουμε σώσει και προσφέρει περισσότερους από 800 τόνους προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας από 32 λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Φυσικά, τίποτα δε θα ήταν εφικτό, αν δεν είχαν «αγκαλιάσει» την πρωτοβουλία μας αυτή οι πωλητές των λαϊκών αγορών, οι οποίοι είναι διαρκώς στο πλευρό μας τα τελευταία επτά χρόνια και τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους 1500 εθελοντές μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τις 40 εταιρείες που όχι μόνο έχουν επιδείξει απίστευτη διάθεση για κοινωνική προσφορά, αλλά ταυτόχρονα έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι μπορούμε, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο και με τον πιο απλό τρόπο, να κάνουμε κάτι πολύ σπουδαίο για την κοινωνία και το περιβάλλον μας.
Τέλος, εγκάρδιες ευχαριστίες στην
The Hellenic Initiative Australia χωρίς τη στήριξη της οποίας από το 2015 έως σήμερα, όλα τα παραπάνω θα ήταν απλά ένα όνειρο και όχι μια απτή πραγματικότητα.