από την Κατερίνα Ι. Ανέστη στο Metropolis Press | 14.02.2013
«Με αυτά που πετάς στα σκουπίδια κάθε μέρα μπορούν να χορτάσουν κάποιοι άνθρωποι», λέει η Ξένια Παπασταύρου του Μπορούμε. Της οργάνωσης, που εφαρμόζοντας την πιο στοιχειώδη λογική, αποφάσισε να μας πείσει να μην πάει ούτε μία μερίδα φαγητό χαμένη – κάτι που εκφράζει και με το μότο “Saving food, saving lives”. Το Μπορούμε έγινε η γέφυρα που φροντίζει το περισσευούμενο φαγητό να φτάνει στα τραπέζια όσων πραγματικά έχουν ανάγκη. Eτσι, από τις επτά μερίδες ψαρόσουπα ενός εστιατορίου μέχρι τις μερίδες φαγητού του ΙΚΕΑ και των ξενοδοχείων της Αθήνας, χιλιάδες πιάτα φαγητού καταλήγουν κάθε μέρα σε ιδρύματα, σχολεία, όπου υπάρχει ανάγκη σίτισης σε αυτά τα βάρβαρα χρόνια της κρίσης. Στα χρόνια όπου πολίτες ευπρεπώς ντυμένοι ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό ή που κάποιοι στις γειτονιές προνοούν να βάζουν τα τρόφιμα που περισσεύουν σε σακούλες έξω από τους κάδους.
Η ορμή του Μπορούμε έφτασε μέχρι τα γραφεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που εδώ και έναν χρόνο έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα (ύψους 100 εκατ. ευρώ). Η διαχειρίστρια δωρεών του Ιδρύματος Μυρτώ Ξανθοπούλου μας εξηγεί: «Μάθαμε το έργο τους και τους προσεγγίσαμε εμείς, Πάντα προσπαθούμε όχι μόνο να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα για δωρεές που δεχόμαστε (τα οποία είναι αυξημένα αυτή την εποχή), αλλά και να έχουμε πολύ πιο άμεση εμπλοκή, να εντοπίζουμε και εμείς προσπάθειες που αξίζει να τις στηρίξουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κρίση». Το Ιδρυμα προκαλεί περαιτέρω συνέργειες, συνδυάζοντας, για παράδειγμα, τη δράση του Μπορούμε με το πρόγραμμα σίτισης 18 χιλιάδων μαθητών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ετσι, όταν κάποιες μέρες δεν λειτούργησαν ορισμένα σχολεία εξαιτίας του χιονιού, οι μερίδες του φαγητού διατέθηκαν αμέσως μέσω του Μπορούμε.
Το Μπορούμε αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του φαγητού που περισσεύει και όσων το έχουν ανάγκη. Δεν μεταφέρει τις μερίδες που περισσεύουν, αλλά έχει χτίσει ένα δίκτυο που ουσιαστικά ενώνει τις δύο αντίθετες άκρες. «Στόχος μας είναι κάποια στιγμή να μην έχουμε πλέον χρησιμότητα. Να μπορούν όσοι διαθέτουν φαγητό που περισσεύει να συνεννοούνται απευθείας με αυτούς που το έχουν ανάγκη», λέει ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης του Μπορούμε. Και αυτό είναι ένα κομβικό ζητούμενο και για το Ιδρυμα Νιάρχος, όπως μας εξηγεί η υπεύθυνη επικοινωνίας: «Είναι σημαντικό να ενθαρρύνεις αυτές τις σχέσεις, να περάσεις το μικρόβιο συνεργασίας μεταξύ όσων έχουν ανάγκη και όσων μπορούν να προσφέρουν. Ούτε το Ιδρυμα Νιάρχος, ούτε κανένας φορέας μπορεί να κάνει την αλλαγή από μόνος του. Επιπλέον, ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να κάνουμε τη δωρεά των 100 εκατομμυρίων είναι για να ενθαρρύνουμε και άλλους να προσφέρουν είτε με χρήματα, είτε με εθελοντική εργασία».
Και όμως το σύστημα λειτουργεί. Η Αλέξια Μοάτσου του Μπορούμε μας διηγείται ότι μια κυρία που οργάνωνε γαμήλια δεξίωση 500 ατόμων για την κόρη της ενημέρωσε πως σίγουρα θα περισσέψει φαγητό (όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις). Το Μπορούμε επικοινώνησε με το Ίδρυμα Γαλήνη στον Κεραμεικό και στις 3 το πρωί του Σαββάτου παρέλαβαν το φαγητό που περίσσεψε και θα κατέληγε στα σκουπίδια. Το Μπορούμε αποτελεί το παράδειγμα για όσα συμβαίνουν τώρα στη χώρα και συγκινεί και το εξωτερικό. Ύστερα από μια σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο, μια κυρία από τη Γερμανία οργάνωσε τη συγκέντρωση τροφίμων που γέμισαν μια νταλίκα και θα φτάσουν σύντομα στην Ελλάδα.
Πηγή: Metropolis Greece
Φωτογραφία: Σταύρος Πετρόπουλος