;

Κυκλική Οικονομία στα Τρόφιμα: καλές πρακτικές στην Ολλανδία

Δευ 08 Οκτωβρίου 2018

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετείχαμε στη δεύτερη συνάντηση της υπο-ομάδας «Δράση και Εφαρμογή» της πλατφόρμας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις απώλειες και τη σπατάλη τροφίμων. Μεταξύ άλλων, οι στόχοι είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών, πληροφοριών και γνώσης σχετικά με τις δράσεις για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και τα αποτελέσματά τους.

Η πρόσφατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, όπου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της ολλανδικής “Taskforce Circular Economy in Food”, μια συμμαχία επιχειρήσεων από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, εθνικών και τοπικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και άλλων μελών.

Μεταξύ άλλων, επισκεφθήκαμε μια μονάδα επεξεργασίας λαχανικών, η οποία στοχεύει σε μηδενική σπατάλη. Στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας, οι παραγωγοί (συνεταιρισμός) παράγουν ποσότητες/είδη σύμφωνα με τις παραγγελίες των πελατών της εν λόγω μονάδας. Επιπλέον, τα προϊόντα που απομένουν μετά τη διαλογή αξιοποιούνται για την παραγωγή χυμών. Χρησιμοποιούνται περαιτέρω όλα τα μέρη των λαχανικών για άλλες χρήσεις και την παρασκευή υποπροϊόντων, όπως ίνες, χρωστικές, θρεπτικά συστατικά-ιχνοστοιχεία. 

Επίσης, ανακαλύψαμε το Three-Sixty, ένα κέντρο για την προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας στο πεδίο της Κυκλικής Οικονομίας και της αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων. Εντός του κέντρου στεγάζεται και το "The Waste Factory", όπου παρασκευάζονται νόστιμες σούπες, σάλτσες και χυμοί από περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά, τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν στα απορρίμματα. Παράλληλα, προσφέρεται εκπαίδευση και εργασία στο «Εργοστάσιο Σπατάλης» σε ανέργους, αντιμετωπίζοντας έτσι ταυτόχρονα με τη σπατάλη τροφίμων και τη «σπατάλη ταλέντου»!