Οι πορτοκαλιές της είναι η ομορφιά του κήπου της. Χρόνος μπαίνει χρόνος βγαίνει γεμίζουν ζουμερούς καρπούς, μοσχοβολάει ο τόπος. Χυμούς για τα παιδιά, πορτοκαλόπιτες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κάθε είδους επιδόρπια -και τι δεν έχει σκαρφιστεί η Ζίνα Αγγελοπούλου, 36 ετών, δασκάλα στο επάγγελμα, η οποία πριν από 10 χρόνια άφησε την Αθήνα για να μετακομίσει με την οικογένειά της στο ήσυχο Κοκκώνι Κορινθίας, για να εκμεταλλευτεί αυτό το δώρο. «Ομως όσα πορτοκάλια κι αν καταναλώσουμε, πάντα θα περισσέψουν, κάποια θα μείνουν στα κλαδιά και στο τέλος θα πεταχτούν», λέει στην «Κ». «Δεν είναι ασέβεια προς την τροφή;».
Ηταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στο νέο πρόγραμμα του «Μπορούμε» που έχει στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης της αγροτικής παραγωγής. «Εχω πολλά πορτοκάλια που θα πάνε χαμένα -πώς μπορούμε να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη;» ρώτησε τους ανθρώπους της οργάνωσης. Σε λίγες ώρες, εθελοντές κατέκλυσαν το κτήμα και άρχισαν να μαζεύουν τους πολύτιμους καρπούς. Το φορτίο κατευθύνθηκε στην Κιβωτό των Παιδιών, οργάνωση που αυτόν τον καιρό ασχολείται με την κοινότητα Ρομά στον καταυλισμό των Εξαμιλίων στην περιοχή της Κορίνθου. Σε όλη τη χώρα, σε χωράφια, μποστάνια και μεγάλες καλλιέργειες, χάνονται καθημερινά τεράστιες ποσότητες απολύτως κατάλληλων τροφίμων. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, περίπου το 30% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια κυρίως επειδή δεν πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές του χονδρεμπορίου σχετικά με την αψεγάδιαστη όψη τού προς πώληση προϊόντος ή λόγω του υψηλού κόστους συγκομιδής σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος. Η σπατάλη είναι τόσο μεγάλη που εδώ και λίγα χρόνια έχει αναπτυχθεί στο εξωτερικό το λεγόμενο «gleaning», κίνημα υπέρ της αξιοποίησης της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής υπέρ κοινωφελών σκοπών. Στο ίδιο πνεύμα, το «Μπορούμε», η οργάνωση που κατόρθωσε να μας συντονίσει στην προσπάθεια για καταπολέμηση της σπατάλης φαγητού στις πόλεις, ρίχνεται σήμερα στη μάχη και στο χωράφι.
Οργάνωση
Οπως εξηγεί εκ μέρους της οργάνωσης η κ. Αλέξια Μοάτσου, το πρόγραμμα λειτουργεί με τον γνωστό τρόπο. Κάποιος εκδηλώνει το ενδιαφέρον του να προσφέρει αγροτικά προϊόντα και στη συνέχεια το «Μπορούμε» συντονίζει τη διαδικασία συγκρότησης και οργάνωσης της εθελοντικής ομάδας που θα κάνει τη συλλογή και αναζητεί τους φορείς που θα αποδεχθούν τη δωρεά. Οπως και στην Αθήνα, έτσι και στις αγροτικές περιοχές, αναζητούνται δομές (ιδρύματα, γηροκομεία, συσσίτια κ.λπ.) που βρίσκονται κοντά στον χώρο της συλλογής. «Οποιοσδήποτε έχει μια αγροτική καλλιέργεια ή ακόμα και μερικά δέντρα στον κήπο του, αλλά εξαιτίας διάφορων λόγων δεν πρόκειται να συλλέξει την καλλιέργειά του, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Ολα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι εξαιρετικά πολύτιμα για κοινωφελείς φορείς που προσφέρουν φαγητό σε ανθρώπους με ανάγκη» λέει.
«Είναι κρίμα να πετάμε πράγματα, πόσο μάλλον τρόφιμα», λέει η κ. Αγγελοπούλου. «Τα παιδιά ήταν αξιέπαινα, λειτούργησαν άμεσα, ήρθαν, έκοψαν τους καρπούς και σε λίγες ώρες τα πορτοκάλια βρίσκονταν στη διάθεση παιδιών που τα χρειάζονται».
της Λίνας Γιάνναρου, Καθημερινή, 19.06.2014