;

Ημερίδα της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων

Πεμ 08 Δεκεμβρίου 2022

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας η συνεδρίαση της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Μπορούμε, χρηματοδοτείται από την ΑΒ Βασιλόπουλος και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ.

Στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Μπορούμε, το οποίο συντονίζει και τη Συμμαχία, παρουσιάστηκε η Δημόσια Πολιτική και Νομοθεσία του ΥΠΕΝ καθώς και στοιχεία αναφορικά με τα εθνικά επίπεδα σπατάλης τροφίμων, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επιτυχημένες πρακτικές και δράσεις πρόληψης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων από εταιρείες- μέλη της Συμμαχίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής και διαχειριστής της οργάνωσης Μπορούμε παρουσίασε την έρευνα και εκστρατεία ενημέρωσης που διενήργησε η οργάνωση σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης όπως και η έρευνα με θέμα τη σπατάλη των τροφίμων στα νοικοκυριά, πραγματοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες 2020».

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας αποτέλεσαν και τον κορμό της διαδικτυακής εκστρατείας που υλοποίησε το Μπορούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος της εκστρατείας ήταν η κάλυψη των κενών πληροφόρησης που εντοπίστηκαν γύρω από το πολύπλευρο και πολυεπίπεδο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Ειδικότερα, δόθηκε έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για την ορθή ανάγνωση των ημερομηνιών σήμανσης των τροφίμων, τη συμβολή της σπατάλης τροφίμων στην υπερθέρμανση του πλανήτη και κατ΄επέκταση την κλιματική αλλαγή, καθώς και την ανάδειξη του οικονομικού αντικτύπου της σπατάλης. Βάσει της εφαρμογής που δημιουργήθηκε, μέσω του οποίου οι χρήστες κατέγραφαν σε καθημερινή βάση για 15 ημέρες τα φαγητά και τις ποσότητες που απέρριπταν καθημερινά, διαπιστώθηκε ακόμη ότι μια μέση οικογένεια στην Ελλάδα σπαταλά περισσότερες από 450 μερίδες τρόφιμα ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.000 € επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η εκστρατεία ενημέρωσης πλαισιώθηκε και με ένα call to action, όπως πρακτικές συμβουλές και πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν οι καταναλωτές στην καθημερινότητά τους με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας.

Τα πορίσματα της έρευνας και οι ενημερωτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν διαδικτυακά αξιοποιήθηκαν ακόμη στα υφιστάμενα ενημερωτικά προγράμματα του Μπορούμε, όπως το Μπορούμε στο Σχολείο και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που υλοποιεί εδώ και χρόνια η οργάνωση σε επιχειρήσεις με θέμα τη σπατάλη των τροφίμων και την αντιμετώπισή της σε επίπεδο νοικοκυριού.

Σημειώνεται ότι η Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων αριθμεί 73 μέλη και αποτελεί ένα εθελοντικό σύμφωνο συνεργασίας στο οποίο μετέχουν δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

 Περισσότερες πληροφορίες για το δελτίο τύπου: Αγγελική Σταμέλου, [email protected], 210 3237805