;

Η Κινητήρια Δύναμη του Μπορούμε #8

Δευ 15 Φεβρουαρίου 2021
Η κινητήρια δύναμη του Μπορούμε είναι οι εθελοντές του. Άνθρωποι οι οποίοι δε μένουν στα όρια του στενού περιβάλλοντος τους. Άνθρωποι που επιλέγουν να βγουν από τη ζώνη άνεσης τους και να παρακινήσουν κι άλλους να κινητοποιηθούν, να προσφέρουν, να συμμετέχουν σε δράσεις. 
 
Ο Αλέξανδρος Κούρτης σπουδάζει Πληροφορική και δηλώνει «κολλημένος» με την Τεχνολογία από μικρή ηλικία. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία που τον ενδιαφέρουν και ασχολείται με τον εθελοντισμό. 
 
Το προηγούμενο καλοκαίρι βρέθηκε με πολύ ελεύθερο χρόνο, οπότε αποφάσισε να γίνει εθελοντής για να σπάσει τη μονοτονία. Ανακάλυψε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί ως εθελοντής, έτσι ώστε να περνάει τον χρόνο του δημιουργικά. Ασχολούμενος με τις δράσεις του Μπορούμε, σκέφτηκε να παρακινήσει κι άλλους να συμμετέχουν θεωρώντας ότι μόνο να κερδίσουν έχουν. Πιστεύει ότι οι αναγκαίοι πόροι για να γίνονται θετικές δράσεις υπάρχουν, απλά πρέπει να τους διαχειριστούμε σωστά και ότι πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ομαδικότητα των εθελοντών, οπότε παρακινεί γνωστούς του για να συμμετέχουν κι αυτοί σε δράσεις του Μπορούμε. Το να μιλάει σε άλλους για τον εθελοντισμό θεωρεί ότι είναι πολύ εύκολο, μιας και σε όλους αρέσει να βοηθούν τους άλλους, καθώς και ότι ο εθελοντισμός, ως μέρος της ζωής μας, μόνο θετικές αντιδράσεις προκαλεί. Το μόνο που μένει, όταν κάποιος το αποφασίσει, είναι να βρει το πού, πώς και τι.
 
Δεν είναι σίγουρος για το αν είναι εύκολο να μην πετάμε φαγητό. Θεωρεί ότι οι εναλλακτικές, όπως η συνεργασία με το Μπορούμε, για την προσφορά περισσευούμενων τροφίμων εκεί που υπάρχει ανάγκη είναι πολύ εύκολος και ρεαλιστικός τρόπος για την αποφυγή της σπατάλης. Άλλες πρακτικές, όπως η κομποστοποίηση, η έγκαιρη κατανάλωση των τροφίμων, καθώς και η σωστή αντίληψη για τη λήξη των τροφίμων μπορούν εύκολα να αποτελούν πρακτικές που θα ενσωματώσει κάποιος στην καθημερινότητα του για να αποφύγει τη σπατάλη τροφίμων.
 
Για τον Αλέξανδρο, η ομάδα του Μπορούμε είναι κοινωνική, συνειδητοποιημένη και ευδιάθετη. Από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» έχει εντυπωσιαστεί από τη μεγάλη γενναιοδωρία των πωλητών των λαϊκών αγορών. Όταν στο τέλος της εργάσιμης ημέρας της εκάστοτε λαϊκής αγοράς οι πωλητές έχουν μείνει με αξιοποιήσιμα περισσευούμενα τρόφιμα στους πάγκους τους, ακόμα και με μεγάλες ποσότητες, πολλοί, αντί να τα μαζέψουν μόνο και μόνο για να μην τα διαθέσουν τις επόμενες ημέρες και τελικά αυτά να χαλάσουν, επιλέγουν να τα προσφέρουν μέσω των εθελοντών του Μπορούμε εξ ολοκλήρου σε κοινωφελείς φορείς και ανθρώπους που έχουν ανάγκη.