;

Η Κινητήρια Δύναμη του Μπορούμε #7: κα Leah Maounis

Παρ 18 Δεκεμβρίου 2020

Η κινητήρια δύναμη του Μπορούμε είναι οι εθελοντές του. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, οι εθελοντές που θα βρεθούν μαζί μας στο γραφείο, στις δράσεις στη λαϊκή, στο σχολείο, στις ενημερωτικές εκδηλώσεις, στο χωράφι, στις μαγειρικές μας δράσεις. Πολλοί όμως είναι αυτοί που ονομάζουμε "αφανείς εθελοντές" μας, παρ’ όλα αυτά προσφέρουν τεράστια βοήθεια και προστιθέμενη αξία στο έργο του Μπορούμε. Η κυρία Leah Maounis είναι μία από αυτούς.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς:

Μετά από 30 χρόνια καριέρας στη διδασκαλία λογοτεχνίας και κλασικών μελετών, μπήκα στον χώρο της ναυτιλίας. Mου ζητήθηκε να είμαι επικεφαλής μιας νέας MKO της εταιρείας με σκοπό τη στήριξη ανθρώπων με προβλήματα διαβίωσης. Με αυτήν την ευκαιρία είχα την τιμή να γνωρίσω τα 3 ιδρυτικά μέλη του Μπορούμε από την αρχή, τρεις πολύ μορφωμένους και ελκυστικούς νέους ανθρώπους. Με συνεπήραν οι πρωτοποριακές ιδέες που είχαν για τη δικτύωση, η προσήλωση τους στην οργάνωση και η ταπεινότητα και αγάπη τους για τον σκοπό του Μπορούμε! Ως εταιρεία, προσφέραμε τις δυνατότητες μετάφρασης για να στηρίξουμε την ιστοσελίδα του Μπορούμε, καθώς και την οικονομική μας στήριξη. Με πολλή χαρά μετά από 7 χρόνια, είμαι ακόμα μαζί σας!

  • Γιατί αποφασίσατε να γίνετε εθελόντρια;

Από την αρχή θαύμασα τη λειτουργία του Μπορούμε ως μια μικρή, λιτή αλλά αποτελεσματική οργάνωση. Λίγοι βασικοί, πολύ συγκεντρωμένοι στον στόχο διαχειριστές, ένα εξαιρετικό μοντέλο εργασίας (το οποίο έχει βραβευθεί αρκετές φορές από οργανισμούς της Ευρώπης), ηθικό προσωπικό και πολλοί αφοσιωμένοι εθελοντές. Επίσης, τα καθήκοντα των εθελοντών ανατίθενται σύμφωνα με τις ικανότητες του εθελοντή – στην περίπτωση μου για παράδειγμα, μιλώντας άπταιστα 2 γλώσσες, μου αρέσουν οι μεταφράσεις, οπότε είναι ευχαρίστηση μου να μεταφράζω για το Μπορούμε, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνω και όλα τα νέα. Έχω γεννηθεί και σπουδάσει στο Λονδίνο, στην Αγγλία, όπου ο εθελοντισμός διδάσκεται στα σχολεία και οι μαθητές ενθαρρύνονται να βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη στην καθημερινότητα τους.

  • Πόσο εύκολο είναι να μην πετάμε φαγητό;

Πολύ εύκολο αν ακολουθήσει κανείς τις συνταγές που προτείνει το Μπορούμε (τις οποίες στέλνουν οι εθελοντές του) και αν γνωρίζει κανείς που μπορεί να προσφέρει φαγητό που έχει περισσέψει (το οποίο επίσης μπορεί να δικτυωθεί μέσω του Μπορούμε αν πρόκειται για μια εκδήλωση ή δραστηριότητα που περιλαμβάνει φαγητό).

  • Πώς θα περιγράφατε, με τρεις λέξεις, την ομάδα του Μπορούμε;

Οικογένεια, οργανωμένη, ηθική

  • Μοιραστείτε μαζί μας μία ιστορία από την επαφή σας με το Μπορούμε

Η πιο γλυκιά ιστορία αφορά στον μικρό κήπο με τα μυρωδικά που μου έδειξε ο Αλέξανδρος στην πρώτη μου επίσκεψη στο πρώτο Σπίτι του Μπορούμε. Σε ένα μπαλκόνι, στο κέντρο της Αθήνας, πάνω από έναν στενό δρόμο με καταστήματα σιδηρικών δέσποζε ένας μικρός κήπος μυρωδικών, με τη μυρωδιά τους να γλυκαίνουν την ατμόσφαιρα. Με τον ίδιο τρόπο, το Μπορούμε γλυκαίνει κάθε δραστηριότητα που αναλαμβάνει με τη φροντίδα και την αγάπη του.

Το να μεταφράζω τα κείμενα σας με κάνει να χαμογελώ. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, έχω γνωρίσει μια πλειάδα από διοργανωτές παγκόσμιου βεληνεκούς, αφοσιωμένους ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν με αγάπη τις υπηρεσίες τους, τα προϊόντα τους και τον χρόνο τους ξανά και ξανά για να ενισχύσουν το έργο σας. Πόσο μεγάλο προνόμιο και χαρά είναι να συνεργάζομαι με την οικογένεια και το δίκτυο του Μπορούμε. Άνθρωποι καλλιεργημένοι, επικεντρωμένοι στον στόχο, αποτελεσματικοί και με φροντίδα, όλοι στο Μπορούμε καθώς και όλοι που το στηρίζουν προσθέτουν τη μικρή προσωπική τους συνδρομή για να βοηθήσουν τη χώρα μας που βρίσκεται σε κρίση. Ακόμα και τα μικρά παιδιά που παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μπορούμε μας εκπλήσσουν με τη δημιουργικότητα τους έτσι ώστε να βοηθήσουν να σωθεί φαγητό για να βοηθηθούν άλλοι άνθρωποι.