;

Η Κινητήρια Δύναμη του Μπορούμε #6

Δευ 05 Οκτωβρίου 2020

Κινητήρια δύναμη του Μπορούμε είναι οι εθελοντές του. Οι θετικοί άνθρωποι κάθε ηλικίας και ενασχόλησης που επιλέγουν να αφιερώνουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους για να προσφέρουν στους άλλους. «Ανακρίναμε» τη Μαρία Συμώνη Σταγάκη προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι την παρακινεί έτσι ώστε να συμμετέχει στο έργο μας τα τελευταία 5 χρόνια, κάθε φορά που βρίσκεται στην Ελλάδα, στα διαλείμματα από τις σπουδές της στο εξωτερικό:

Μαρία Συμώνη, πες μας:

Λίγα λόγια για σένα

Είμαι 21 ετών, μεγάλες μου αγάπες είναι τα ζώα και τα βιβλία. Έχω τη τιμή να συμμετέχω στις δράσεις του Μπορούμε, από τα σχολικά μου χρόνια κιόλας, από το 2015. 

Οι σπουδές μου με έφεραν στο Μόναχο της Γερμανίας όπου σπουδάζω πολιτικές επιστήμες και ζω τα τελευταία 4 χρόνια. Για τον λόγο αυτό ο χρόνος μου πια στην Ελλάδα είναι περιορισμένος, όμως όταν γυρίζω πίσω θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου ως εθελόντρια “μπαλαντέρ”. Όπου υπάρχει ανάγκη, ενημερώστε με και θα καλύψω το κενό. Με τη μικρή μου πια βοήθεια προσπαθώ να προσφέρω όσο το περισσότερο δυνατό.

Γιατί αποφάσισες να γίνεις εθελόντρια;

Όταν ήμουν ανήλικη, όταν πρωτοξεκίνησα την εθελοντική μου “καριέρα”, το Μπορούμε ήταν από τις λίγες οργανώσεις που με δέχτηκαν με ανοιχτή αγκαλιά. Με πλήρη ενημέρωση κηδεμόνων, αλλά χωρίς να με αντιμετωπίζουν σαν παιδάκι, ένιωθα ως ισάξιο μέλος της οργάνωσης. Παρ' ότι γνώριζα από μικρή ηλικία πως ο εθελοντισμός θα ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, αυτή η ανοιχτή αγκαλιά και ο αλληλοσεβασμός που υπήρχε στον συγκεκριμένο χώρο, με κρατάει ακόμα και σήμερα.

Πόσο εύκολο είναι να μην πετάμε φαγητό;

Θεωρώ πως είναι αρκετά εύκολο να μην πετάμε φαγητό. Κατανοώ επίσης πως για πολύ κόσμο σαν πρώτη ιδέα ακούγεται κουραστικό, αλλά με σωστή ενημέρωση και οργάνωση, πραγματικά δεν είναι.  Με μικρή προσπάθεια και πολλή καλή διάθεση είναι κάτι απολύτως εφικτό για κάθε νοικοκυριό.

Περίγραψε με τρεις λέξεις την ομάδα του Μπορούμε

Δεν μπορώ να βρω τρεις λέξεις για την ομάδα. Μπορώ όμως να αναφέρω τη μία, που χρησιμοποιώ πάντοτε για να περιγράψω την ομάδα αυτή: Οικογένεια. Τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι εγώ για την ομάδα που έχω ζήσει τα τελευταία 5 χρόνια. Είναι η χαρά της Αγγελικής, οι ιστορίες του Αλέξανδρου, η ευγένεια της Άννας και άλλα πολλά. Ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει και είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Η ομάδα αυτή είναι μια δεύτερη οικογένεια (με τη κοινωνική συνείδηση που ίσως να λείπει από τη πρώτη).

Πες μας μία αγαπημένη σου ιστορία από το Σπίτι του Μπορούμε

Το Μπορούμε μου έχει προσφέρει και συνεχίζει να μου προσφέρει πολλές εμπειρίες, οι οποίες δεν σταματούν να με εκπλήσσουν. Ιδιαίτερα το πρόγραμμα της λαϊκής το οποίο λατρεύω, μου επιτρέπει να βλέπω διάφορες πλευρές της ελληνικής κοινωνίας και να έρχομαι σε επαφή με διάφορους φορείς των οποίων την ύπαρξη δεν γνώριζα καν. Ανεκτίμητες ιστορίες γεμάτες γέλιο, όρεξη και θετική ενέργεια που δεν βρίσκεις αλλού. Κάθε δράση είναι και μία καινούρια ιστορία!