;

Η Κινητήρια Δύναμη του Μπορούμε #19

Παρ 04 Μαρτίου 2022

Η Ελένη Κεσίσογλου είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του Μπορούμε από το 2014. Έκτοτε μας στηρίζει σε κάθε μας βήμα και με όποιο τρόπο μπορεί. Από το σπίτι του Μπορούμε, από δράσεις στο χωράφι, από συναντήσεις με κοινωφελείς φορείς και τα τελευταία χρόνια από το σπίτι της. Για την Ελένη η ιδέα του εθελοντισμού, της προσφοράς έχει τεράστια αξία. «Οποιοσδήποτε παίρνει μέρος σε μια δράση για το κοινό καλό μόνο κέρδος έχει. Καλύτερος άνθρωπος, καλύτερη κοινωνία».

Λίγα λόγια για εσένα:
Ονομάζομαι Ελένη Κεσίσογλου. Από το 2014 εντάχθηκα στην ομάδα εθελοντών του Μπορούμε. Είμαι συνταξιούχος από το 2014. Πριν δούλευα σε Τράπεζα για σχεδόν 30 χρόνια  Είμαι μητέρα ενός γιου. Μένω στον Χολαργό από τα χρόνια του Δημοτικού, όταν ο Χολαργός ήταν γειτονιά με μονοκατοικίες και πολύ πράσινο.

Γιατί αποφάσισες να γίνεις εθελόντρια:
Όταν συνταξιοδοτήθηκα θέλησα να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό. Μέσω μια φίλης εθελόντριας έμαθα για το Μπορούμε και σκέφτηκα ότι μπορώ να βοηθήσω σε κάτι χρήσιμο. Από τότε είμαι μέρος αυτής της υπέροχης ομάδας και βοηθώ όταν και όσο μπορώ. 

Η ιδέα του εθελοντισμού, της προσφοράς εν γένει ήταν μπολιασμένη μέσα μου από την οικογένεια μου.  Αλλά και τα χρόνια των σπουδών μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό βοηθούσα όπου μπορούσα. 

Συμμετείχα σε διάφορες δράσεις εθελοντικά. Πήρα μέρος σαν εθελόντρια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Επίσης βοήθησα για 20 χρόνια και το έργο της Actionaid σαν ανάδοχος μητέρα.

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να μιλήσεις σε κάποιον για τον εθελοντισμό:
Πάρα πολύ εύκολο. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε παίρνει μέρος σε μια δράση για το «κοινό καλό» μόνο κέρδος έχει. Καλύτερος άνθρωπος, καλύτερη κοινωνία. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να αφιέρωναν λίγα λεπτά/ώρες από τον ελεύθερο τους χρόνο για να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα εθελοντισμού που τους εκφράζει.  

Τι αντιδράσεις λαμβάνεις:
Όλοι ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά δύσκολα αλλάζουν το πρόγραμμα τους. Για αυτό πιστεύω ότι ο εθελοντισμός πρέπει να είναι μέρος της παιδείας μας ξεκινώντας από τα σχολεία. Σε χώρες που έχουν εντάξει τον εθελοντισμό σαν μέρος της εκπαιδευτικής τους δραστηριότητας είναι φυσικό να συνεχίσουν και σαν ενήλικοι πολίτες.

Πόσο εύκολο είναι να μην πετάμε φαγητό:
Πολύ εύκολο. Πρέπει να μάθουμε να ψωνίζουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Σε ποσότητες που θα χρησιμοποιήσουμε μέσα στην εβδομάδα. Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει πολύ καταναλωτικοί και αγοράζουμε αγαθά που δεν χρειαζόμαστε και μετά τα πετάμε. Αν δεν τα χρειαζόμαστε μπορεί να τα χρειάζεται κάποιος συνάνθρωπος μας. Στην οικογένεια μου είναι δεδομένο ότι δεν πετάμε φαγητό. 

Πώς θα περιέγραφες με τρεις λέξεις την ομάδα του Μπορούμε: 
Φιλόξενη, Δημιουργική, Αποδοτική.

Μοιράσου μαζί μας ένα περιστατικό από τη συμμετοχή σου στο Μπορούμε που σε εντυπωσίασε:
Πάντα μου άρεσαν οι δράσεις εκτός γραφείου, όταν επισκεπτόμασταν φορείς και ακούγαμε από κοντά το έργο τους και τις ανάγκες τους. Μου έκανε εντύπωση πόσο πολλοί φορείς υπάρχουν και πόσες πολλές ανάγκες.  Και αυτό αποτελούσε κίνητρο για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο που έχει ανάγκη για τροφή.     

Επίσης, μου άρεσαν οι δράσεις που είχαν να κάνουν με το χωράφι. Εκεί συνειδητοποίησα με πόσο κόπο παράγεται κάτι που καταναλώνεται σε λίγα λεπτά και για αυτό δεν θα έπρεπε να πετιέται με «ευκολία».

Η ομάδα του Μπορούμε είναι η πηγή έμπνευσης, στήριξης, αισιοδοξίας όλων μας για ένα καλύτερο αύριο και χαίρομαι πολύ που είμαι μέρος της.