;

Η Κινητήρια Δύναμη του Μπορούμε #17

Παρ 28 Ιανουαρίου 2022

Η Αφροδίτη Κορμανού έχει ενταχθεί εδώ και λίγο καιρό στην εθελοντική ομάδα του Μπορούμε στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμά μας «Μπορούμε στη Λαϊκή», έχει συμβάλει και εκείνη στη διάσωση και προσφορά αξιοποιήσιμων περισσευούμενων φρούτων και λαχανικών σε κοινωφελείς φορείς της περιοχής.

Λίγα λόγια για εσένα:

Ονομάζομαι Αφροδίτη και μένω στη Θεσσαλονίκη. Είμαι αρκετά δυναμική σαν χαρακτήρας και πάντοτε μου άρεσε να βοηθάω ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό και ασχολούμαι αρκετά με τον εθελοντισμό.

Γιατί αποφάσισες να γίνεις εθελόντρια: Αποφάσισα να γίνω εθελόντρια του Μπορούμε κυρίως γιατί μου άρεσε σαν ιδέα, αλλά και επειδή θέλω να συμβάλλω και εγώ σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της σπατάλης του φαγητού.

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να μιλήσεις σε κάποιον για τον εθελοντισμό: Είναι αρκετά εύκολο θα έλεγα, ιδίως όταν οι άλλοι βλέπουν τον εθελοντισμό στην πράξη, μέσα από το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όποτε μας συναντούν στη λαϊκή, μας κάνουν ερωτήσεις για το πώς αξιοποιούμε τα περισσευούμενα τρόφιμα και λαχανικά, αλλά και για το πως μπορούν να συμμετέχουν οι ίδιοι. Γενικά  πολλοί θέλουν να γίνουν μέρος όλης αυτής της προσπάθειας όταν βλέπουν τη δουλειά μας.

Πόσο εύκολο είναι να μην πετάμε φαγητό: Το να μην πετάμε φαγητό, θεωρώ ότι είναι ευθύνη του καθενός. Για παράδειγμα, ένας τρόπος να μειώσουμε την καθημερινή σπατάλη του φαγητού είναι να μαγειρέψουμε τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε και όσο φαγητό περισσέψει, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε αντί να το πετάξουμε. Καλό θα ήταν επίσης όταν πηγαίνουμε για ψώνια, να μην επιλέγουμε πάντα τα τέλεια σχηματισμένα λαχανικά κ φρούτα. Άλλωστε όλα έχουν υψηλή διατροφική αξία.

Πώς θα περιέγραφες με τρεις λέξεις την ομάδα του Μπορούμε: Εθελοντές, προθυμία, βοήθεια. 

Μοιράσου μαζί μας ένα περιστατικό από τη συμμετοχή σου στο Μπορούμε που σε εντυπωσίασε: Ο ενθουσιασμός είναι ένα κυρίαρχο συναίσθημα κάθε φορά που πάω στη λαϊκή. Κάθε φορά συγκεντρώνουμε μεγάλες ποσότητες περισσευούμενων φρούτων και λαχανικών από παραγωγούς και πωλητές, τα οποία δυστυχώς δεν μπόρεσαν να πουλήσουν και τα οποία γνωρίζουμε ότι θα καταναλωθούν από ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τέτοια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Αυτό και μόνο με γεμίζει με πολλή χαρά και ενθουσιασμό.