;

Η Κινητήρια Δύναμη του Μπορούμε #15

Πεμ 16 Δεκεμβρίου 2021

Η κινητήρια δύναμη του Μπορούμε είναι οι εθελοντές του. Άνθρωποι που μπορεί να έρθουν και από την άλλη άκρη του κόσμου για να βοηθήσουν, ακόμα και για λίγο. Εθελοντές που η προσφορά είναι τόσο ενσωματωμένη ως έννοια στις ζωές τους που εξερευνούν κάθε ευκαιρία για να βοηθήσουν.

O Athan Manuel είναι ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς, γεννημένος στη Fayetteville της Ν. Καρολίνας. Ο πατέρας του, Χρυσόστομος, είναι ορθόδοξος ιερέας γεννημένος στη Θεσσαλονίκη. Οι παππούδες του ήταν από την Προύσα της Μ. Ασίας. Η μητέρα του, Αμφιτρίτη, δασκάλα και ερασιτέχνης ποιήτρια, γεννήθηκε στην Σπηλιά της Μεσσηνίας. Είναι ο μεγαλύτερος από 4 αδέλφια και έχει 2 παιδιά την Αριάδνη (24 ετών) και τον Evan (21 ετών) με τη σύζυγό του Alison. Εκτός από την οικογένεια του (και την ελληνική καταγωγή του) αγαπά το baseball, το μπάσκετ, κάνει ποδήλατο και αναρρίχηση (συνήθως σε εθνικά πάρκα) και ακούει μουσική. Είναι φιλελεύθερος όλη τη ζωή του, εργάζεται εδώ και 37 χρόνια -από τότε που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της North Carolina στο Chapel Hill, το 1984- σε ακτιβιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θεωρεί τον εαυτό του αρκετά τυχερό που έχει καταφέρει να κάνει τις προσωπικές και πολιτικές πεποιθήσεις του επαγγελματική καριέρα.

Εκτός από την επαγγελματική του ενασχόληση με περιβαλλοντικούς οργανισμούς, προσπαθεί να είναι ενεργός πολίτης. Για εκείνον ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα του να είναι κανείς πολίτης μιας δημοκρατίας, όπως η Αμερική, είναι ότι έχει δικαιώματα ΚΑΙ υποχρεώσεις. Μια από αυτές τις υποχρεώσεις είναι να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας, οπότε είναι εθελοντής. Συμμετέχει σε Διοικητικά Συμβούλια τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε σχολείο των παιδιών του, βοηθά στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας όπου πηγαίνει εκκλησία, έχει προπονήσει αθλητικές ομάδες νέων, και πριν την πανδημία έχει συμμετάσχει ως εθελοντής σε οργανώσεις στη Washington όπως είναι το Martha's Table, μια οργάνωση που προσφέρει φαγητό σε άστεγους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εκτός από το να είναι ένας καλός και άξιος πολίτης, που βοηθά την κοινότητα του και αισθάνεται καλά που προσφέρει, ο εθελοντισμός του είναι ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά του.

Στην Αμερική ο εθελοντισμός είναι μέρος της κουλτούρας των ανθρώπων. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμοί όπου μπορεί κανείς να προσφέρει εθελοντικά. Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα το 2011, ο Athan ξεκίνησε να αναζητά οργανισμούς και να στέλνει δωρεές σε αρκετές οργανώσεις. Όταν αποφάσισε να πάρει την άδεια του από το Sierra Club, ήξερε ότι ήθελε να έρθει στην Ελλάδα και να προσφέρει εθελοντικά, παράλληλα με την επίσκεψη στην οικογένεια του και τις διακοπές που είχε προγραμματίσει. Οπότε ξεκίνησε να στέλνει μηνύματα στις οργανώσεις που είχε στείλει δωρεές, ή σε άλλες οργανώσεις που βοηθούν είτε πρόσφυγες είτε πληγέντες από την οικονομική κρίση, για τις οποίες είχε μάθει από διάφορες πηγές. Ελπίζει να έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει σχετικά περισσότερους ελληνοαμερικανούς σχετικά με την εθελοντική απασχόληση στην Ελλάδα όταν επιστρέψει στην Αμερική.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να βρει κάποια οργάνωση που θα του επέτρεπε να εργαστεί εθελοντικά για μικρό χρονικό διάστημα, για 2 εβδομάδες στη δική του περίπτωση. Το αρχικό πλάνο του ήταν, πριν την πανδημία, να περάσει 2 εβδομάδες στην Αθήνα, μετά 2 εβδομάδες σε ένα νησί βοηθώντας μια οργάνωση που στηρίζει πρόσφυγες (είχε ήδη κάνει κάποιες συνεννοήσεις με μία ομάδα στη Χίο) και μετά να κάνει διακοπές για δύο εβδομάδες, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020.

Το Μπορούμε κάνει εύκολη τη διαδικασία του να σωθεί φαγητό και να μην πεταχτεί, με το να απευθύνεται απευθείας στον πωλητή (στη δική του περίπτωση τους πωλητές στις λαϊκές αγορές). Αυτό είναι επίσης μεγάλο θέμα στην Αμερική, όπου πολλά εστιατόρια και μανάβικα πετούν τόνους φαγητό, μια και είναι πιο βολικό να τα πετούν από το να βρουν κάποιο τρόπο να το σώσουν. Του αρέσει το μοντέλο εργασίας του Μπορούμε, που απευθύνεται απευθείας στον πωλητή και μετά τα τρόφιμα μεταφέρονται απευθείας στο μεταφορικό μέσο του κοινωφελούς φορέα, έτσι ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί το τρόφιμο πολύ γρήγορα.

Δυσκολεύεται να περιγράψει την ομάδα του Μπορούμε με μόνο 3 λέξεις. Ως Έλληνας είναι πολυλογάς! Θα πει όμως ότι η ομάδα είναι αφοσιωμένη, ευχάριστη και καλωσορίζει τους εθελοντές.

Πιστεύει ότι είναι ιδιοφυές το γεγονός ότι το Μπορούμε έχει συνδέσει τους παραγωγούς, αυτούς που παράγουν εξαιρετικά και μεγάλης θρεπτικής αξίας τρόφιμα με ευάλωτες ομάδες στην Ελλάδα που χρειάζονται βοήθεια. Οι παππούδες του ήρθαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία ως πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Το να είναι εγγονός προσφύγων και να μπορεί να βοηθά πρόσφυγες στην Ελλάδα, ανθρώπους που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή, έχει πολύ βαθιές ρίζες μέσα του. Ευχαριστεί θερμά όλους στο Μπορούμε που τον δέχθηκαν ως εθελοντή και που τον έκαναν να αισθανθεί τόσο καλοδεχούμενος. Ανυπομονεί να εντάξει τον εθελοντισμό στο Μπορούμε μέρος όλων των επόμενων ταξιδιών του στην Ελλάδα και να συμπεριλάβει και τα παιδιά του την επόμενη φορά!