;

Η αξία της εθελοντικής προσφοράς

Τετ 13 Ιανουαρίου 2021

Κοιτάζοντας τις συνολικές ποσότητες τροφίμων που καταφέραμε να διασώσουμε τον μήνα Δεκέμβριο στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», προσπαθώντας να βοηθήσουμε φορείς που στηρίζουν συνανθρώπους μας σε ανάγκη, μόνο περήφανος μπορώ να νιώθω για το αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει εν μέσω πανδημίας και καθολικού lockdown!

Συνήθως εστιάζουμε κυρίως στις ποσότητες τις οποίες συλλέγουμε, που είναι και το αποτέλεσμα και είναι πολύ σημαντικό. Εξίσου σημαντική, όμως, και ίσως περισσότερο και  από τον ίδιο τον  στόχο, είναι η διαδικασία. Γιατί κάποιες φορές μπορεί να τα καταφέρνουμε καλά και άλλες λιγότερο καλά. Δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε τίποτα, όμως, χωρίς την πολύτιμη και απαραίτητη βοήθεια και συνεργασία των εθελοντών.

Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς, κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, κόντρα στις αντιξοότητες και τη δύσκολη συνθήκη την οποία ζούμε, αντί να κάτσουν στον καναπέ τους αποστασιοποιημένοι και να αφορίζουν τη μοίρα τους ή να κατακρίνουν τους πάντες και τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν τη διάθεση και τη θέληση, να προσφέρουν το ελάχιστο γι’ αυτούς, πολύτιμο για εμάς, και να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό και όχι μόνο. Είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο, εκτός από ενεργοί χρήστες των social media, να είμαστε και ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες της κοινωνίας.

Τα οφέλη από τον εθελοντισμό και τη δράση των εθελοντών είναι πολλαπλά και όχι μόνο για την ομάδα στόχου.

Εκτός από τη βοήθεια στο συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, όφελος έχει και ο ίδιος ο εθελοντής, καθώς μέσα από τη συμμετοχή του σε κοινωφελείς δράσεις, έχει την ευκαιρία να κάνει νέες γνωριμίες, να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και δικτύωση,  να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις δυνατότητες του, να αποκτήσει υψηλή αυτοεκτίμηση, μεγαλύτερη ετοιμότητα στην ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών και υψηλό αίσθημα αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

Μέσω του εθελοντισμού, ο οποίος αποτελεί στάση ζωής, προάγουμε την έννοια της προσφοράς, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την αγάπη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συλλογική συμμετοχή. Στοιχεία απαραίτητα για μια υγιή κοινωνία, για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο.

«Όταν θέλεις, μπορείς! Όταν θέλουμε, Μπορούμε!».

Αλέξανδρος Μπουλγουρτζής
Υπεύθυνος προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» Θεσσαλονίκης