;

Τί λέει η νέα ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τη σπατάλη των τροφίμων στην Ελλάδα;

Τρι 27 Οκτωβρίου 2015
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας Φλας Ευρωβαρόμετρο σχετικά με τη «Σπατάλη των τροφίμων και επισήμανση της ημερομηνίας». Ορισμένα ευρήματα της έρευνας στην Ελλάδα τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή μας.

Στην Ελλάδα οι συμμετέχοντες στην έρευνα -σε ποσοστό 66%- είναι εξοικειωμένοι με την ένδειξη «ανάλωση έως»,  που σημαίνει ότι το τρόφιμο δεν πρέπει να καταναλωθεί μετά από συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε μεγάλο ποσοστό, όμως, θεωρούν ότι το ίδιο ισχύει και για την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Η ένδειξη «ανάλωση έως», που αναγράφεται σε ευπαθή, αλλοιώσιμα τρόφιμα (π.χ. νωπό ψάρι, κρέας κ.α.), δηλώνει την ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο είναι ασφαλές.

Στην περίπτωση της ένδειξης «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», που συναντάμε σε προϊόντα όπως ζυμαρικά, ρύζι, κονσέρβες κ.α., εφόσον τηρήθηκαν οι οδηγίες φύλαξης, το τρόφιμο είναι ασφαλές για ορισμένο διάστημα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Μπορεί να έχει χάσει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. άρωμα, υφή). Επίσης, σε ποσοστό 50% οι ερωτηθέντες θα πετούσαν ένα πακέτο μακαρόνια χωρίς αναγραφόμενη ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», εάν δεν μπορούσαν να θυμηθούν πότε το αγόρασαν.

Σε ποσοστό 60% θα πετούσαν ένα προϊόν, στο οποίο αναγράφεται ότι μετά το άνοιγμα πρέπει να αναλωθεί εντός ορισμένων ημερών, εάν δεν το χρησιμοποιήσουν εντός αυτού του διαστήματος. Και στις δύο περιπτώσεις το ποσοστό αυτών που θα πετούσαν το προϊόν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εάν το τρόφιμο φαίνεται κανονικό, είναι διπλάσιο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η μελέτη επιβεβαιώνει την ανάγκη στοχευμένης ενημέρωσης σχετικά με την επισήμανση στις ετικέτες τροφίμων, ώστε να αποτρέπεται η σπατάλη τροφίμων που είναι ασφαλή. Το Μπορούμε, μέσω των ενημερωτικών και των εκπαιδευτικών του δράσεων, θα συνεχίσει να συμβάλλει και σε αυτή την προσπάθεια. Με τη συμμετοχή όλων μας μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τη σπατάλη τροφίμων.

Για τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και τη σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στο πλαίσιο των προτάσεων που θα υποβάλει εντός του έτους για την Κυκλική Οικονομία.