;

H κινητήρια δύναμη του Μπορούμε #23

Σαβ 10 Δεκεμβρίου 2022

Οι εθελοντές είναι η δύναμή μας! Η Κατερίνα βρίσκεται κοντά μας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Πάντοτε ευγενική, πρόσχαρη και με διάθεση να στηρίξει το συνάνθρωπο, διαθέτει τον ελεύθερό της χρόνο για να συμμετέχει στη λαϊκή αγορά της Πανόρμου όπου συγκεντρώνει μαζί με την υπόλοιπη εθελοντική ομάδα, τα περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά για να τα προσφέρει σε κοινωφελείς φορείς στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή».

Για την Κατερίνα, η δυσκολία στον εθελοντισμό είναι η …αρχή. «Μόλις αρχίζει κάποιος να ανακαλύπτει τη χαρά  της προσφοράς στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ο εθελοντισμός γίνεται πολύ εύκολα στάση ζωής». Όχι τυχαία για την ίδια, η εθελοντική προσφορά παραμένει από τις καλύτερες επιλογές που έχει κάνει στη ζωή της!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εθελόντριά μας Κατερίνα Κυριακοπούλου στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Λίγα λόγια για εσένα    
Ονομάζομαι Κατερίνα Κυριακοπούλου, μένω στην Αθήνα έχω σπουδάσει Βιολογία και συνεχίζω τη μεταπτυχιακή εκπαίδευσή μου στην Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ταυτόχρονα με τις σπουδές μου, αποφάσισα να αφιερώσω κάποιες ώρες από τον ελεύθερό μου χρόνο στην εθελοντική εργασία. Στην προσπάθειά μου να βοηθήσω οργανωμένα συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ανακάλυψα το Μπορούμε και έμαθα για το έργο που πραγματοποιεί καθημερινά, αφενός ενισχύοντας ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια και αφετέρου ελαττώνοντας το περιβαλλοντικό φορτίο μέσω της διάσωσης τροφίμων.

Γιατί αποφάσισες να γίνεις εθελόντρια
Μέσω του Μπορούμε, βρήκα την ευκαιρία που έψαχνα. Να συνεισφέρω δηλαδή στο κοινωνικό σύνολο. Οπότε, το να γίνω εθελόντρια ήταν κάτι που έπραξα άμεσα. Μετά από ένα χρόνο συμμετοχής μου στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή», αξιολογώ πως είναι από τις καλύτερες επιλογές που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου.

Αν κάποιος που είναι πιο ντροπαλός και συνεσταλμένος, αλλά θέλει ταυτόχρονα να κάνει κάτι για να αλλάξει τον κόσμο, είναι μία καλή λύση να προσπαθήσει να το κάνει μέσω μίας ομάδας που δρα συντονισμένα, οργανωμένα και έχει όραμα. Στη δική μου περίπτωση, η ομάδα αυτή ήταν το Μπορούμε.

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να μιλήσεις σε κάποιον για τον εθελοντισμό          
Μιλάω συνέχεια και με αρκετή ευκολία θα έλεγα στους φίλους μου και στην οικογένειά μου για τις ώρες που περνάω κάνοντας εθελοντισμό, αλλά και για τις εμπειρίες μου. Πολλές φορές μάλιστα τους παροτρύνω να λάβουν μέρος κι οι ίδιοι σε αντίστοιχες δράσεις.          

Τι αντιδράσεις λαμβάνεις
Οι αντιδράσεις που έχω λάβει από τον κύκλο μου μέχρι σήμερα ποικίλλουν. 
Κάποιοι θεωρούν πως το να κάνεις κάτι, χωρίς οικονομική ανταπόδοση, είναι χάσιμο προσωπικού χρόνου, ενώ άλλοι εκδηλώνουν το θαυμασμό τους για τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε εθελοντικές δράσεις, καθώς θα ήθελαν και οι ίδιοι να λάβουν μέρος. Δυστυχώς όμως λόγω προσωπικών υποχρεώσεων και εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών της ζωής στην Αθήνα, δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια.

Αν και λίγοι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου, πραγματικά πιστεύω ότι το δύσκολο είναι πάντα η αρχή. Όταν ανακαλύψει κάποιος τη χαρά του να προσφέρεις στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα θέλει να το κάνει ξανά και ξανά, και κάπως έτσι ο εθελοντισμός γίνεται τρόπος ζωής.     

Πόσο εύκολο είναι να μην πετάμε φαγητό
Να μην απορρίπτεται φαγητό, είναι ταυτόχρονα εύκολο και δύσκολο.
Είναι δύσκολο γιατί θα πρέπει να «ξεριζωθούν» τα υπερκαταναλωτικά πρότυπα με τα οποία έχει μεγαλώσει η πλειοψηφία των νέων. «Αφού υπάρχει η οικονομική ευχέρεια, ας αγοράσουμε περισσότερο  φαγητό από όσο χρειαζόμαστε ή ας πετάξουμε αυτό που μας περισσεύει». Προκειμένου να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, είναι αναγκαία η πληροφόρηση σχετικά με τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την σπατάλη τροφίμων, και η προσωπική προσπάθεια που είναι σημαντικό να καταβάλει ο καθένας από εμάς για να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Από την άλλη θεωρώ εύκολο το να μην πετάμε τρόφιμα με την προϋπόθεση να καταλάβουμε πρωτίστως τις συνέπειες των πράξεων μας και φυσικά να αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε μια νέα στάση ζωής.

Πώς θα περιέγραφες με τρεις λέξεις την ομάδα του Μπορούμε
Ανιδιοτέλεια, Χαρά, Οργάνωση.  

Μοιράσου μαζί μας ένα περιστατικό από τη συμμετοχή σου στο Μπορούμε που σε εντυπωσίασε
Δε θα μοιραστώ ένα συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς αυτό που μου κάνει πάντα περισσότερο εντύπωση, είναι η διάθεση με την οποία οι πωλητές στις λαϊκές αγορές προσφέρουν τρόφιμα για να διατεθούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ακόμα και όταν έχουν κακές μέρες στη δουλειά, και δεν έχουν πάει καλά οι πωλήσεις τους, είναι χαμογελαστοί, και προσφέρουν με όλη τους την καρδιά ό,τι τους περισσεύει για να βοηθήσουν. Βλέποντας τους, ενισχύεται η πίστη μου στον άνθρωπο.