;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς

Δευ 18 Απριλίου 2022

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις -  όποτε μιλάμε σε μαθητές και μαθήτριες κάθε ηλικίας για τη σπατάλη τροφίμων-  είναι εάν αυτά που τους λέμε διαρκούν περισσότερο από τα 45 λεπτά της διδακτικής ώρας. Αν δηλαδή μεταφράζονται σε πράξεις. Ιδανικά από την επόμενη κιόλας ημέρα!

Μπορεί εμείς οι μεγαλύτεροι να δυσκολευόμαστε καμιά φορά να αλλάξουμε συνήθειες. Για τα παιδιά όμως δεν ισχύει το ίδιο.

Σύμφωνα με τα όσα μοιράζονται μαζί μας οι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας της παρουσίασης του προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο», τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν πιο εύκολα την καθημερινότητά τους ως προς τη διαχείριση της περισσευούμενης τροφής στο σπίτι ή το σχολείο.

Από την εκμάθηση της σωστής τοποθέτησης του γάλακτος στο ψυγείο, την μη σπατάλη του κολατσιού στο σχολείο, την κατανάλωση των «περίεργων» φρούτων και λαχανικών μέχρι την αξιοποίηση περισσευούμενων τροφίμων για θρεπτικές συνταγές, τα παιδιά αποδεικνύουν ότι με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε τα πιο υπέροχα πράγματα!

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τον τελευταίο καιρό, λαμβάνουμε μηνύματα από εκπαιδευτικούς για δράσεις που υλοποιούν προς την κατεύθυνση αυτή. Σε κάποια σχολεία εκπαιδευτικοί και μαθητές επιδίδονται σε μαγειρικές δράσεις αξιοποιώντας ώριμα φρούτα για να κάνουν smoothies ή μαρμελάδες. Σε άλλα οι μικροί μαθητές αξιοποιούν το ταλέντο τους στη μουσική για να μελοποιήσουν το δεκάλογο μείωσης της σπατάλης φαγητού. Αλλού τα παιδιά δωρίζουν το περισσευούμενο φαγητό από την κουζίνα του σχολείου σε κοινωφελή φορέα της περιοχής.

Για εμάς δεν είναι μόνο χαρά, αλλά τεράστια ικανοποίηση που οι ώρες που αφιερώνουμε σε παιδιά κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποφέρουν καρπούς.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς που είναι συνοδοιπόροι μας στην προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο αρχίζοντας από το μέλλον που είναι τα παιδιά μας!