;

Εκκίνηση προγράμματος έρευνας & ενημέρωσης με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Τετ 27 Οκτωβρίου 2021

Διαπιστώνοντας ότι, σε σύγκριση με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουμε επαρκή και ποιοτικά στοιχεία για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, εδώ και πολλά χρόνια ήταν διακαής μας πόθος να βρούμε έναν τρόπο διεξαγωγής έρευνας στην Ελλάδα.

Για αυτόν τον λόγο, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η πρόταση, την οποία καταθέσαμε στο Πράσινο Ταμείο πριν λίγο καιρό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2020», για τη διεξαγωγή έρευνας για τη σπατάλη τροφίμων από τους φίλους μας στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Πατρών, έγινε αποδεκτή.

Η έρευνα αφορά τη διερεύνηση της σπατάλης τροφίμων στο σημαντικότερο ποσοτικά στάδιο, δηλαδή αυτό των νοικοκυριών, και άρχισε να υλοποιείται πριν μερικές μέρες με την αποστολή ερωτηματολογίου σε πολλές εκατοντάδες νοικοκυριά.

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος αφορά την αξιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας σε εκστρατείες ενημέρωσης του Μπορούμε, τόσο σε ψηφιακό όσο και αναλογικό επίπεδο. Τα ευρήματα θα ενταχθούν σε ήδη υπάρχοντα προγράμματα του Μπορούμε, όπως το «Μπορούμε στο Σχολείο», το πρόγραμμα ενημέρωσης και τη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων». Πέραν αυτών, θα οργανωθούν δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις καθώς και διαδικτυακές εκστρατείες ενημέρωσης, πάντα με στόχο την πιο ευρεία δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της σπατάλης τροφίμων.

Ευχαριστούμε από την καρδιά μας το Πράσινο Ταμείο για τη δυνατότητα που μας δίνει να υλοποιήσουμε μαζί με τους συνεργάτες μας στο Πανεπιστήμιο Πατρών ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα.