;

Διάσημοι Chef κατά της Σπατάλης Τροφίμων

Παρ 12 Φεβρουαρίου 2016
Στο Μπορούμε, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού αναφορικά με τη σπατάλη τροφίμων αποτελεί διαρκή μας στόχο. Πιστεύουμε πως εάν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σπατάλη τροφίμων και συνειδητοποιήσουν τόσο το μέγεθος της σπατάλης πόρων που συντελείται αλλά και το πόσο εύκολο είναι πραγματικά να μειωθεί η σπατάλη αυτή με μερικά απλά βήματα, τότε η διαφορά θα είναι πραγματικά τεράστια. Όταν τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως στην πραγματικότητα πετάμε μαζί και το νερό το οποίο χρησιμοποιήθηκε, τη γη η οποία είχε δεσμευτεί, αλλά και τα λιπάσματα που χρειάστηκαν για την παραγωγή των τροφίμων αυτών (όσο πιο μακριά στην τροφική αλυσίδα επίσης, τόσο πιο μεγάλη είναι και η σπατάλη). Ακυρώνουμε επίσης και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τη μεταφορά, την αποθήκευση, και τη διάθεση των προϊόντων αυτών. Επομένως, καθίσταται προφανές πως το κόστος της σπατάλης είναι πραγματικά πολύ υψηλότερο από όσο ίσως νομίζουμε. Για αυτό και πάντα βλέπουμε με πολύ χαρά πρωτοβουλίες ανθρώπων που βρίσκονται στο προσκήνιο, οι οποίες στοχεύουν στην πληροφόρηση των πολιτών για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Πρόσφατα ο Jamie Oliver δημοσίευσε άρθρο στην ιστοσελίδα του, στο οποίο ανέδειξε τις συνέπειες της σπατάλης τροφίμων, και ανέφερε πως φυσικοί πόροι και τρόφιμα κατασπαταλώνται όταν, δυστυχώς, υπάρχει ένας όλο και αυξανόμενος πληθυσμός παγκοσμίως ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τη διατροφική ανασφάλεια. Ο Jamie προτείνει 10 απλά βήματα (σε πολλά σημεία όμοια με τον δικό μας «Δεκάλογο Εξοικονόμησης Φαγητού») κατά της σπατάλης τροφίμων. Βήματα όπως η λίστα για τα ψώνια, ο προγραμματισμός των γευμάτων, η σωστή χρήση των ετικετών στα τρόφιμα, η αγορά και κατανάλωση «περίεργων» φρούτων και λαχανικών, η αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού, αποτελούν όλα πολύ απλές κινήσεις με τις οποίες μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε ενεργά στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Σε αυτή τη λίστα ερχόμαστε φυσικά να προσθέσουμε και τη δράση του Μπορούμε, όπου όταν υπάρχει περισσευούμενο φαγητό ακόμα και μετά από τις ενέργειες αυτές, μπορούμε πάντα να το προσφέρουμε με ένα απλό τηλεφώνημα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η προσπάθεια αυτή του Jamie Oliver έρχεται να προστεθεί και σε αντίστοιχες προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού από Έλληνες chef, οι οποίοι μάλιστα έχουν στηρίξει ενεργά και το έργο του Μπορούμε. Η Νταϊάν Κόχυλα, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο Άκης Πετρετζίκης, καθώς και πολύ άλλοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια του Μπορούμε και έχουν βοηθήσει εντατικά στη διάδοση του μηνύματος «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη»! Τους ευχαριστούμε όλους θερμά και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η στιγμή όπου όλα αυτά θα είναι πλέον αυτονόητα.