;

ΑΒ Βασιλόπουλος & Μπορούμε: μία μακροχρόνια σχέση ουσιαστικής προσφοράς και αγάπης

Παρ 16 Οκτωβρίου 2020

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων επιθυμούμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΑΒ Βασιλόπουλος, έναν από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες μας και τον μεγαλύτερο δωρητή τροφίμων του Μπορούμε εδώ και χρόνια.

Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2013 όταν δημιουργήσαμε ένα σύστημα καθημερινής προσφοράς όλων των προϊόντων ενός καταστήματος ΑΒ που πληρούσαν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας τροφίμων αλλά δυστυχώς δεν θα μπορούσαν πλέον να αξιοποιηθούν εμπορικά, προς κοντινούς κοινωφελείς φορείς. Η αρχή έγινε με 3 πιλοτικά καταστήματα, ενώ σύντομα αυξήσαμε τον αριθμό των συμμετεχόντων καταστημάτων με στόχο, εντός των επόμενων ετών από την εκκίνηση του project, όλα τα καταστήματα ΑΒ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να σώζουν & να προσφέρουν ό,τι μπορούν σε καθημερινή βάση!

Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτότυπης συνεργασίας είναι πράγματι αξιοθαύμαστο καθώς εκατομμύρια μερίδες τροφίμων έχουν σωθεί & προσφερθεί σε εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς σε όλη τη χώρα. Αυτά τα διασωθέντα τρόφιμα ισοδυναμούν και σε ένα εξαιρετικά θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο καθότι δεν κατέληξαν σε χωματερές με αποτέλεσμα να μην εκλύουν τόνους μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Τέλος, αυτά τα τρόφιμα έχουν στηρίξει ουσιαστικά όλους αυτούς τους φορείς, καλύπτοντας σε πολλές περιπτώσεις έως και το σύνολο των διατροφικών αναγκών του φορέα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει υπάρξει κοντά μας και σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις ενημέρωσης που έχουμε υλοποιήσει από το 2013 ως σήμερα, προσφέροντας τα απαραίτητα τρόφιμα και υλικά, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο αισθητά το κόστος της συνολικής εκδήλωσης για το Μπορούμε, άρα και αυξάνοντας τις πιθανότητες η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί.

Όταν η οργάνωση μας ήταν σε δύσκολη θέση καθώς αναγκαζόταν να απομακρυνθεί από το γραφείο της στο Μοναστηράκι, στο οποίο ξεκίνησε τη δράση της το 2012, η ΑΒ Βασιλόπουλος προσέφερε άμεσα και με ευνοϊκούς όρους ένα ακίνητο της για τη δημιουργία του νέου Σπιτιού του Μπορούμε.

Τέλος, όταν μετά από χρόνια προσπάθειας να δημιουργήσουμε μια εθνική συμμαχία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων είχαμε φτάσει σχεδόν σε απόγνωση καθώς δεν ήταν δυνατόν να βρούμε την αρχική χρηματοδότηση για να ξεκινήσει αυτή η πρωτοβουλία, η ΑΒ Βασιλόπουλος ήταν και πάλι στο πλευρό μας. Χωρίς καθυστέρηση και με πλήρη εμπιστοσύνη στο Μπορούμε, εξασφάλισε την αρχική χρηματοδότηση και με αυτόν τον τρόπο κατέστη εφικτή η δημιουργία του, ίσως ισχυρότερου, και, σίγουρα, πιο φιλόδοξου προγράμματος μείωσης σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα. Η «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας είναι πλέον γεγονός και από τις 29 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες της, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά στην Ελλάδα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που σχετίζονται με τη σπατάλη τροφίμων, όπως π.χ. το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πανεπιστήμια, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τις πολλές εταιρείες τροφίμων της χώρας.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και όλα τα χαμόγελα και γέλια που έχουμε μοιραστεί τα περασμένα χρόνια μεταξύ μας, επιθυμούμε να εκφράσουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ΑΒ Βασιλόπουλος με την ευχή να συνδημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες ωφέλιμες για το περιβάλλον και την κοινωνία δράσεις στο μέλλον.