;

«Άσχημα» φρούτα και λαχανικά στα ράφια των σουπερμάρκετ;

Τρι 04 Ιανουαρίου 2022

Όσο και αν αυτή η εικόνα μπορεί να δείχνει ακόμη μακρινή, στη Μεγάλη Βρετανία είναι μια πραγματικότητα χάρη στην πρωτοβουλία «Perfectly Imperfect» της βρετανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Tesco.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Τesco πήρε μια απόφαση. Να προωθήσει τη διάθεση άσχημων φρούτων και λαχανικών στους καταναλωτές, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Κυρίως καρότα, πατάτες, φράουλες και μήλα.

Με μια πράξη ουσιαστικά «αγκαλιάσματος» των  φρούτων και λαχανικών που πολλοί απορρίπτουν λόγω της εικόνας τους, η Τesco δίνει το μήνυμα: η τελειότητα βρίσκεται στην ατέλεια. ‘Η αλλιώς εκείνο που μετράει είναι η ουσία και όχι η εμφάνιση.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει συμβάλει καθοριστικά στη διάσωση 50 εκατ. πακέτων (44 τόνοι) άσχημων φρούτων και λαχανικών, ενώ ταυτόχρονα έχει ενισχύσει και το εισόδημα των παραγωγών μέσω της μεγαλύτερης διάθεσης φρούτων και λαχανικών που δεν πληρούν τους κανόνες του εμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του Oμίλου για μείωση της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων μέχρι το 2030 μέσα από συνεργασίες με τους προμηθευτές/ παραγωγούς, την υποστήριξη κοινωφελών φορέων, καθώς και την καθοδήγηση των ίδιων των πελατών, ώστε να υιοθετούν πρακτικές μείωσης της σπατάλης στο σπίτι τους.

Δική μας ευχή για το 2022 είναι να δούμε παρόμοιες πρακτικές περιορισμού της σπατάλης και στην Ελλάδα και τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά να βρουν τη θέση που τους αξίζει στις προθήκες των σουπερμάρκετ.

 
Πηγή:

https://www.tescoplc.com/news/2021/wonky-veg-5th-anniversary/