;

Πώς προσφέρθηκαν 155 βάζα μαρμελάδα σε άπορες οικογένειες στο κέντρο της Αθήνας!

Παρ 14 Ιουνίου 2013
Πριν από λίγο καιρό, η Μαρίζα, ιδιοκτήτρια του Γιασεμί Cafe στην Πλάκα, γνώρισε από κοντά τον Σύλλογο των Φίλων του ΚΥΑΔΑ και τις οικογένειες που φροντίζει. Ήταν τότε, που με την βοήθεια του ΜΠΟΡΟΥΜΕ προσέφερε στις οικογένειες αυτές περισσότερες από 1.000 μερίδες φαγητό, ψωμί και γλυκό για να γιορτάσει τα 4 χρόνια λειτουργίας του Γιασεμί Cafe. Βλέποντας από κοντά ότι οι οικογένειες αυτές με μηδενικό ή καθόλου εισόδημα, έχουν μεγάλες ανάγκες, μας είπε: "Θέλω να προσφέρω και με άλλο τρόπο, πιο μόνιμο. Θα ήθελα να φτιάχνω μαρμελάδες και να τις προσφέρω σε μόνιμη βάση στις οικογένειες για το πρωινό τους. Μπορώ να φτιάξω μαρμελάδα από οποιοδήποτε φρούτο. Θα ζητήσω από τον προμηθευτή μας να μας δίνει όποιο ώριμο φρούτο του περισσεύει και εγώ θα το φτιάχνω. Βρήκα και μία παλιά συνταγή της γιαγιάς μου - Μαρμελάδα από φλούδες πορτοκάλι - και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω τις φλούδες από τα πορτοκάλια που στίβουμε για χυμούς στο Γιασεμί". Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μία εβδομάδα να ετοιμάσει 155 μεγάλα βάζα μαρμελάδα πορτοκάλι και να δώσει χαρά σε 155 οικογένειες. Σας δίνουμε με μεγάλη χαρά την συνταγή της γιαγιάς της Μαρίζας η οποία τη μοιράστηκε μαζί μας για να μας παρακινήσει να αξιοποιήσουμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια που καταναλώνουμε στο σπίτι μας. Μαρμελάδα από φλούδες πορτοκάλι Υλικά: 1 κιλό φλούδες από πορτοκάλια ακέρωτα (κατά προτίμηση βιολογικά) 1,2 κιλά  ζάχαρη 1 λίτρο νερό χυμό ενός λεμονιού Εκτέλεση: Κόβουμε τις φλούδες σε μέτρια κομμάτια. Για να τις ξεπικρίσουμε, τις βράζουμε σε νερό για 10 λεπτά, σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές.  Τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει. Λίγο πριν αρχίσει να δένει πολτοποιούμε με ράβδο μπλέντερ. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Λίγα λεπτά πριν την βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού. Αποστείρωση: πλένουμε καλά τα βάζα και τα καπάκια τους. Τα βάζουμε στο φούρνο ανάποδα στους 100 βαθμούς για 30 λεπτά. Σερβίρουμε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως. Καλή επιτυχία! Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στη Μαρίζα και την ομάδα της για την προσφορά τους. Για μας, στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πως μπορούμε να σώσουμε κάθε είδους τρόφιμο, που θα πετούσαμε ενώ είναι σε άριστη κατάσταση και να το μετατρέψουμε σε τροφή άριστης ποιότητας. Αν έχετε και εσείς μία συνταγή που μπορεί να βοηθήσει να αξιοποιήσουμε περισσευούμενο φαγητό, θα χαρούμε πολύ να μας την στείλετε στο [email protected] και να την δημοσιεύσουμε. [nggallery id=36]