Τα τελευταία χρόνια, χάρη στις πολλές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων σε όλο τον κόσμο, έχουν προκύψει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.
Παρακάτω επιλέξαμε τα 10 πιο εντυπωσιακά:
> 1/3 των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια > Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων κάθε χρόνο φτάνει τους 1,3 δισεκατομμύρια τόνους > Η αξία της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων κάθε χρόνο έχει αξία 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια > 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου δημιουργούνται από τη σπατάλη τροφίμων που σημαίνει πως 4,5 κιλά CO2 εκλύονται στην ατμόσφαιρα για την παραγωγή ενός κιλού τροφής > Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η 3η πιο ρυπογόνος χώρα του κόσμου (Κίνα 1η, ΗΠΑ 2η) > Η παραγωγή του 30% των τροφίμων που τελικά δεν καταναλώνονται είναι υπεύθυνη για τη χρήση επιπλέον 50% υδάτινων πόρων για άρδευση και ενδεικτικά για την παραγωγή ενός κιλού βοείου κρέατος απαιτούνται 10.000 λίτρα νερού, ενώ για την παραγωγή μιας φρατζόλας ψωμιού απαιτούνται 1.000 λίτρα νερού > 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται το χρόνο στην Ε.Ε. που σημαίνει πως κάθε πολιτης της σπαταλά περίπου 173 κιλά τροφίμων > Τα ποσοστά επί της συνολικής σπατάλης τροφίμων ανά κατηγορία είναι: νοικοκυριά 53%, μεταποίηση 19%, λιανική πώληση 12%, πρωτογενής τομέας 10%, χονδρική πώληση 6% > 793 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται όταν 1,9 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι και 600 εκατομμύρια παχύσαρκοι > Η σπατάλη τροφίμων μόνο των κατοίκων των ΗΠΑ θα ήταν θεωρητικά αρκετή για να ταΐσει όλους τους υποσιτιζόμενους ανθρώπους του κόσμου
Βοηθήστε μας να αντιστρέψουμε αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο φαινόμενο και αφενός να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και αφέρετου εφόσον προκύπτει η σπατάλη να την μετατρέπουμε σε δωρεά προς αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας.
Το 2024 στήριξε το έργο του Μπορούμε με περισσότερες από 43.900 μερίδες λαχανικών, ενώ από το 2019 έως και το 2025 η προσφορά ανέρχεται στις 480.000 μερίδες.
Έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε στενά με τη ΔΕΛΤΑ, με κοινό στόχο την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και την επισιτιστική στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.