;

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και περιβαλλοντικός αντίκτυπος της σπατάλης τροφίμων

Τετ 05 Ιουνίου 2019
Στην Ελλάδα εξαιτίας των εξελίξεων των τελευταίων ετών, το θέμα της σπατάλης τροφίμων έχει πρωτίστως συνδεθεί με το οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο παρά με το περιβαλλοντικό, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
 
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι όμως μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε το τεράστιο μέγεθος του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της σπατάλης τροφίμων:
  • Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8% της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου (περίπου 3.300 εκατ. τόνους CO2), που σημαίνει πως αν ήταν χώρα θα καταλάμβανε, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, την τρίτη θέση μεταξύ των πιο ρυπογόνων χωρών του κόσμου
  • Η παραγωγή τροφίμων χρειάζεται το 1/3 του εδάφους, το 70% του γλυκού νερού και είναι η βασική αιτία καταστροφής τροπικών δασών, και όμως το 1/3 της παραγόμενης τροφής δεν καταλανώνεται αλλά καταλήγει στα σκουπίδια
  • Το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων ισοδυναμεί με τη χρήση 1,4 δισεκατομμυρίων εκταρίων γης, δηλαδή το 1/3 της συνολικής διαθέσιμης καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη, το οποίο με άλλα λόγια καλλιεργείται για τρόφιμα που θα καταλήξουν στα σκουπίδια
  • Όταν πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια πετάμε και όλες τις πρώτες ύλες που χρειάστηκαν για την παραγωγή αυτής. Ενδεικτικά, 1 κιλό βόειου κρέατος χρειάζεται τουλάχιστον 10.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ενώ ένα καρβέλι ψωμί 1.000 λίτρα. Συνολικά, έχει υπολογιστεί πως το νερό που σπαταλάται ως αποτέλεσμα της σπατάλης τροφίμων είναι 250 κυβικά χιλιόμετρα ή αλλιώς 3 φορές η λίμνη της Γενεύης
Όλοι μας είμαστε σε θέση να συμβάλλουμε για την αντιστροφή αυτού του φαινομένου παίρνοντας ιδέες από τον Δεκάλογο του Μπορούμε για τη μείωση της σπατάλης φαγητού. Μερικά απλά παραδείγματα είναι η μεγαλύτερη πειθαρχία στις αγορές, η ενημέρωση για την ορθή χρήση των σημάτων τροφίμων και η χρήση συμβουλών και συνταγών για την αξιοποίηση περισσευούμενων τροφίμων.
 
Τέλος, αν και εφόσον περισσέψει φαγητό ή τρόφιμα μπορεί ο καθένας με τη βοήθεια του Μπορούμε, τουλάχιστον, να τα αξιοποιήσει ώστε να τα προσφέρουμε σε ανθρώπους με ανάγκη αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια.