Βασική καθημερινή εργασία στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι η τακτική επαφή με φορείς που φροντίζουν ανθρώπους ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως στέγες ανηλίκων, γηροκομεία, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων. Από τα στοιχεία που μας δίνουν οι φορείς σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες τους, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια ραγδαία και συνεχή αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων, που δυστυχώς έχουν φτάσει στο σημείο να είναι αναγκασμένοι να ζητήσουν βοήθεια για φαγητό.
Η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), της οποίας τα πιο σημαντικά στοιχεία για την Ελλάδα μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω δυσάρεστα δεδομένα με συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με την έρευνα, 17.8% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες τους, ποσοστό που διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο χωρών με αρκετά πιο χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα από το ελληνικό, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.
Δυσάρεστη εντύπωση προκαλούν και τα στοιχεία σχετικά με τις κοινωνικές κρατικές δαπάνες. Η έκθεση τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 18% (μ.ο. ΟΟΣΑ: 14% αύξηση), αλλά ακόμα πιο δυσάρεστη είναι η διαπίστωση ότι ακόμα και πριν την κρίση αυτές οι δαπάνες δεν στόχευαν τις πραγματικά πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι η Ελλάδα, παρά τη ραγδαία επιδείνωση όλων των κοινωνικών δεικτών τα τελευταία χρόνια, παραμένει η μοναδική χώρα της Ε.Ε. (μαζί με την Ιταλία), που δεν έχει θεσπίσει ένα εθνικό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Από την μία πλευρά, εδώ στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ, είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που κάθε μέρα προσφέρονται μέσω της βοήθειας μας πάνω από 2.500 μερίδες φαγητού κατά μέσο όρο, φαγητό, το οποίο συνήθως θα κατέληγε στα σκουπίδια αντί να προσφερθεί εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Από την άλλη πλευρά, κατανοώντας το μέγεθος της διατροφικής ανάγκης, αλλά και της ταυτόχρονης σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, αναγνωρίζουμε ότι ακόμα έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Σας καλούμε λοιπόν να μας στηρίξετε προσφέροντας το περισσευούμενο φαγητό σας ή διαδίδοντας, σε σημεία παραγωγής φαγητού, πόσο εύκολο είναι πλέον, με τη βοήθεια του ΜΠΟΡΟΥΜΕ να μην πάει"καμία μερίδα φαγητού χαμένη"!
Πηγή: OECD,"Society at a glance 2014"