Με χαρά θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε και να σας ενημερώσουμε για την εκδήλωση"Με-Νού για 5000"που συνδιοργανώνουμε την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, μαζί με σημαντικούς φορείς όπως το Feedback, το WWF - Καλύτερη Ζωή, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ανατολική Α.Ε. και άλλους, στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.
Θα μαγειρέψουμε 5.000 μερίδες φαγητού από περισσευούμενο φαγητό, θα έχουμε τους σεφ Λευτέρη Λαζάρου (σεφ στο Varoulko Seaside), Νταϊάνα Κόχυλα και Ευτύχη Μπλέτσα να μας δείξουν τις δημιουργικές τους ιδέες για συνταγές από περισσευούμενο φαγητό, θα έχουμε βιωματικά εργαστήρια και πολλή ενημέρωση για όλα τα ζητήματα γύρω από τη σπατάλη φαγητού.
Από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ., μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και γνωστών σεφ προσκαλεί το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιαίο μπριάμ με λαχανικά από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης - και να συμμετάσχει σε μία σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων.
Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα που θα σπαταλούνταν, είτε επειδή βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω «άσχημης» εμφάνισης, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».
Οι παράλληλες δραστηριότητες στα πλαίσια της εκδήλωσης περιλαμβάνουν:
Μαγειρικές επιδείξεις από τους Λευτέρη Λαζάρου (σεφ στο Varoulko Seaside), Νταϊάνα Κόχυλα και Ευτύχη Μπλέτσα, που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού καθώς και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών με εντόσθια ζώων.
Disco Soup street party όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα μπορέσει να φτιάξει και να απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των DJ.
Βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι από τo WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια για παιδιά γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Ο σεφ Κωνσταντίνος Αϊβάζογλου θα μοιραστεί μαζί τους πρωτότυπες συνταγές με φρούτα και λαχανικά. Τη δράση συντονίζει η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και το Βρετανικό Συμβούλιο ενώ στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και ο Παιδικός Σταθμός το «Σχολείο της Φύσης».
Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα Disco Soup - ένα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα λαχανικά για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.
Τις ημέρες πριν από την εκδήλωση εθελοντές θα μαζέψουν εκατοντάδες κιλά φρέσκων λαχανικών από χωράφια παραγωγών κοντά στη Θεσσαλονίκη τα οποία θα αφήνονταν να σαπίσουν γιατί δεν ταίριαζαν στα αισθητικά κριτήρια των σουπερμάρκετ.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Nεολαίας 2014, την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το Βρετανικό Συμβούλιο, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το EU FUSIONS και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Εδώ μπορείτε να δείτε και το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης.
Σας περιμένουμε λοιπόν 9 Νοεμβρίου, 11 π.μ. - 4 μ.μ. στον Λευκό Πύργο!