;

Πώς μια απλή ιδέα μετατράπηκε σε μια οργάνωση που προσφέρει 1.000 μερίδες φαγητού την μέρα!

Δευ 12 Αυγούστου 2013
Η ιστορία του ΜΠΟΡΟΥΜΕ ξεκινάει με την θέληση μιας γυναίκας να μην αποδεχτεί τη σπατάλη φαγητού που παρατηρούσε η ίδια, όπως και οι περισσότεροι από μας, παντού γύρω της στην Ελλάδα, και απλά να κάνει κάτι για αυτό! Από τις υπερβολικά πολλές μερίδες που ετοιμάζονται συχνά στο σπίτι, μέχρι τις τεράστιες ποσότητες που περισσεύουν από εστιατόρια και κοινωνικές εκδηλώσεις, κάθε Έλληνας, εμπειρικά, γνωρίζει ότι η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Ενώ πολλοί από εμάς έχουν παρατηρήσει και σκεφτεί ότι «κάποιος θα έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό», η Ξένια Παπασταύρου απλά αποφάσισε να είναι «ο κάποιος» και δημιούργησε την ιστοσελίδα www.boroume.gr τον Μάιο 2011. Το όνομα επιλέχθηκε ακριβώς επειδή ταιριάζει απόλυτα σε αυτήν την θετική και δυναμική προσέγγιση ζωής, που συμμερίζονται όλοι όσοι αποτελούν την ομάδα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Το σκεπτικό πίσω από την ιστοσελίδα ήταν απλό και λειτουργικό. Θα λειτουργούσε ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ δωρητών τροφίμων που επιθυμούν να δώσουν, αλλά δεν γνωρίζουν πως και σε ποιον να δώσουν, και των κατάλληλων αποδεκτών, δηλαδή φορέων που σιτίζουν ανθρώπους σε ανάγκη. Επειδή δεν είχε στη διάθεση της ούτε πολύ χρόνο, ούτε διαθέσιμα μεταφορικά μέσα και αποθήκες, η Ξένια σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ πιο λειτουργικό να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια συνδέοντας απευθείας το δωρητή με τον αποδέκτη, οι οποίοι για πρακτικούς, καταρχήν, λόγους θα έπρεπε να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ισχυροποιούνται οι ανθρώπινοι δεσμοί εντός μιας γειτονιάς. Ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό στοιχείο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι ότι οι δικτυώσεις γίνονται έτσι ώστε ο αποδέκτης να παραλαμβάνει από το δωρητή τα τρόφιμα. Αυτό σε συνδυασμό με τη στήριξη του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, καθιστά μια δωρεά τροφίμων κάθε είδους ένα σχετικά εύκολο εγχείρημα για το δωρητή.  Αυτή η απλή, αλλά πρωτοποριακή ιδέα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια στη δικτύωση του «Όσκαρ», ενός τυπικού φούρνου γειτονιάς στους Αγ. Αναργύρους, τον οποίο η Ξένια έφερε σε επαφή με το ενοριακό συσσίτιο της γειτονιάς στα Μυκονιάτικα των Αγ. Αναργύρων, λίγο πιο πέρα από το «Όσκαρ». Από τότε, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ εφαρμόζοντας αυτό το λειτουργικό μοντέλο έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει εκατοντάδες δικτυώσεις τροφίμων, δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ δωρητών και αποδεκτών, από τις οποίες «πέρασαν» περισσότερες από 300.000 μερίδες φαγητού προς συνανθρώπους μας που τις είχαν ανάγκη. Πολλές από αυτές τις γέφυρες έχουν μόνιμο χαρακτήρα, με άλλα λόγια, οι δωρεές συνεχίζονται σε τακτική βάση, χωρίς να χρειάζεται καν η παρέμβαση του ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Αυτή η ενδυνάμωση του καθένα να βοηθήσει μόνος του είναι βασική αρχή της οργάνωσης και για αυτόν το λόγο από πολύ νωρίς η ιστοσελίδα μας φιλοξενεί το «χάρτη της ανάγκης», ένα δυναμικό google map, μέσω του οποίο, ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να βρει ποιοι πιθανοί αποδέκτες βοήθειας υπάρχουν στην περιοχή του. Από τις τυρόπιτες και τα σάντουιτς του «Όσκαρ» το ΜΠΟΡΟΥΜΕ το καλοκαίρι του 2013 πλέον δικτυώνει κατά μέσο όρο 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα.  Για να είναι σε θέση το ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες και προσφορές τροφίμων μεγάλωσε, βελτιώθηκε και προσαρμόστηκε κατάλληλα. Το καλοκαίρι του 2012 αποκτήσαμε δικό μας γραφείο, το οποίο αποκαλούμε Σπίτι του ΜΠΟΡΟΥΜΕ γιατί ακριβώς έτσι νοιώθουμε όλοι μας όταν βρισκόμαστε σε αυτόν το χώρο. Την ίδια εποχή και με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποκτήσαμε τα δύο πρώτα μόνιμα μέλη της ομάδας μας, τα οποία ακολούθησαν πέρσι το χειμώνα 1 άτομο μερικής απασχόλησης και την άνοιξη 2013 ακόμα ένα πλήρους απασχόλησης. Αυτή η ομάδα υποστηρίζεται σε τακτική βάση από περισσότερους από 20 εθελοντές , που επιτελούν πολλών ειδών εργασίες, όπως την καθημερινή δικτύωση δωρεών, την υποστήριξη Η/Υ, την μετάφραση κειμένων στα αγγλικά, ως και την ενημέρωση εταιρειών εστίασης για το ΜΠΟΡΟΥΜΕ με επί τόπου επισκέψεις. Στην προσπάθεια μας ως τώρα έχουμε υποστηριχθεί, εκτός από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τα ιδρύματα Μποδοσσάκη και World in Harmony, και πολλούς άλλους ιδιώτες χορηγούς, χωρίς τους οποίους δεν θα ήμασταν στη θέση που είμαστε σήμερα. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΜΠΟΡΟΥΜΕ έπαιξε η προβολή που έχουμε δεχθεί από τα ΜΜΕ, τα οποία μας βοηθούν να διαδώσουμε το κεντρικό μήνυμα / σκοπό μας"καμία μερίδα φαγητού χαμένη"και ακόμα περισσότερο το πόσο εύκολο είναι πλέον να εκπληρωθεί αυτός ο σκοπός με τη βοήθεια του ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Δεκάδες αναφορές, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, ντοκυμαντέρ, από την Ελλάδα και άλλες 30 χώρες έχουν συντελέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσες χιλιάδες μερίδες φαγητού να δωρίζονται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια. Φυσικά, πολλοί ακόμα παράγοντες παίζουν ρόλο ώστε μια απλή ιδέα να μετατραπεί σε μια οργάνωση που μέσω του δικτύου της προσφέρονται 1.000 μερίδες φαγητού την μέρα κατά μέσο όρο. Όλοι αυτοί όμως δεν θα έπαιζαν κανέναν ρόλο αν δεν υπήρχε η αρχική «πρώτη ώθηση», η οποία προήλθε από την απλή πεποίθηση μιας γυναίκας ότι «εφόσον παρατηρούμε κάτι λάθος γύρω μας πρέπει να δράσουμε μέχρι να το αλλάξουμε». Αυτή ήταν η αρχή και αυτή είναι η κινητήριος δύναμη όλων μας εδώ στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ.