Σήμανση και διάσωση «άσχημων» τροφίμων

ugly_ntomatinia (2)Είμαστε χαρούμενοι για τη διαρκή εξάπλωση καλών πρακτικών και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ αυτών, θα θέλαμε να αναφερθούμε στη γαλλική πρωτοβουλία «Gueules Cassées».

Πρόκειται για ετικέτα που δημιουργήθηκε για τη σήμανση και διάσωση «άσχημων» τροφίμων. Λόγω ελλιπούς μεγέθους, ελαττωματικής συσκευασίας ή αισθητικών μειονεκτημάτων, αυτά τα τρόφιμα αποκλείονται συχνά από την εμπορική διάθεση και κατευθύνονται στην καταστροφή ή στα απορρίμματα.

Όπως επισημαίνουν οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, το λογότυπο της ετικέτας απεικονίζει ένα χαμογελαστό (μονόδοντο) μήλο, καθώς τα τρόφιμα που φέρουν τη σήμανση αξίζει να καταναλωθούν, και σίγουρα όχι να πεταχτούν. Ορισμένα επουσιώδη ελαττώματα δεν επηρεάζουν επ’ ουδενί την ασφάλεια, τη θρεπτική αξία και τις γευστικές ιδιότητες των τροφίμων.

Παράλληλα με τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, σημαντικά είναι και τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, οι οποίοι διαθέτουν εμπορικά τα προϊόντα τους που διαφορετικά θα απορρίπτονταν, αλλά και για τα νοικοκυριά που εξοικονομούν χρήματα από την προμήθεια καλών τροφίμων σε μειωμένη τιμή.

Επιπλέον, η διάσωση των τροφίμων έχει και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς μέρος των εσόδων από τα πωλούμενα προϊόντα κατευθύνεται σε ‘ταμείο αλληλεγγύης’ για τη χρηματοδότηση δράσεων κοινωφελών φορέων.

Οι κατηγορίες τροφίμων που διασώζονται μέσω της συγκεκριμένης σήμανσης είναι:

  • φρούτα & λαχανικά με ελλιπές μέγεθος/βάρος ή «αισθητικά» μειονεκτήματα, τα οποία προσφέρονται με έκπτωση 30%
  • τρόφιμα κοντά στην ημερομηνία λήξης, με έκπτωση είτε 30% είτε 50%
  • τρόφιμα με μικρά ελαττώματα στη συσκευασία ή τα οποία δεν πληρούν ορισμένες προδιαγραφές του παρασκευαστή τροφίμων (π.χ. δημητριακά πρωινού που δεν έχουν το απαιτούμενο μέγεθος και –στο στάδιο επιλογής- μένουν εκτός συσκευασίας, τυρί για το οποίο ακολουθήθηκε η παραδοσιακή συνταγή, αλλά προέκυψε ελαφρώς διαφορετικό περίβλημα ή διαφορετική –από την προβλεπόμενη- διάμετρο)

Οι παραγωγοί φρούτων & λαχανικών, και οι παρασκευαστές τροφίμων, που επιθυμούν τα προϊόντα τους να φέρουν την εν λόγω σήμανση, καταβάλλουν αντίτιμο στον φορέα που διαχειρίζεται την ετικέτα, ο οποίος διαθέτει μέρος των εσόδων για κοινωφελή σκοπό.

Πολλές μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου τροφίμων στη Γαλλία έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και διαθέτουν στα ράφια τους τα προϊόντα που φέρουν την εν λόγω ετικέτα. Οι «Gueules Cassées» καλούν τους καταναλωτές να γίνουν «πρεσβευτές» της εν λόγω πρωτοβουλίας, προτρέποντας τα καταστήματα, όπου είναι πελάτες, να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι εμπνευστές της προσπάθειας αυτής για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, μέσω αυτής έχουν ήδη διασωθεί στη Γαλλία περισσότεροι από 10 τόνοι τροφίμων, 12 εκατ. προϊόντα έχουν σημανθεί και 5.000 σημεία πώλησης είναι δικτυωμένα.

Τέλος, μετά την ιδιαίτερα επιτυχή εφαρμογή στη Γαλλία, υπάρχει σχέδιο επέκτασης και σε άλλες χώρες, και ελπίζουμε μια μέρα και στην Ελλάδα!